Використання біостимулятора на соняшнику збільшило прибуток на 35% — досвід фермера

4 лютого 2020 207 0
Використання біостимулятора на соняшнику збільшило прибуток на 35% — досвід фермера
Kurkul.com

Використання біостимулятора збільшило надбавку до врожаю на 15%, а прибуток на 35%. Про це повідомив директор ПП «Стелс-Агро» Олексій Білий в інтерв'ю на Kurkul.com.

Він зазначив, що вже два роки у господарстві не використовують протруйники насіння, а працють виключно з американським стимулятором Вітазим із розрахунку 1 л препарату на 1 т зерна.

«Після цього радує як дружність та інтенсивність сходів, так і резистентність посівів», — повідомив Олексій Білий.

Читайте також: Олексій Білий: У зоні ризикованого землеробства потрібно думати про стійкість та витривалість культур

Він додав, що використовував Вітазим як на зернових, так і на технічних культурах. Всюди результат стабільно був на 15% надбавки до врожаю.

«Скрізь, де робили досліди у себе на полях, Вітазим давав стабільно 15% надбавки до врожаю. Цього року мали взагалі парадоксальний випадок. Два поля соняшнику, між якими 900 м: одне поле обробили додатково Вітазимом, а на іншому пройшлися нашою класичною схемою підживлення та внесення ЗЗР. На першій ділянці зібрали 2,8 т/га, а без Вітазиму — лише 1 т/га. Так, це одна і та ж земля, посівний матеріал, система захисту і однакова кількість дощів. Нічого так різниця у 1,8 т/га?», — розповів Олексій Білий.

Також він додав, що викорстання стимуляторів є економічно вигідним.

«Один літр Вітазиму коштує приблизно 500 грн. На гектар ми використовуємо 1,2 л, хай це 600 грн. При вартості зернових десь в середньому 5 тисяч за тонну, потрібно продати 120 кілограмів пшениці, щоб купити цей літр. А врожайність після обробітку зростає на 15%, а це 300 кг мінімум. От і порахуйте самі, наскільки це вигідно. До того ж біостимулятор допомагає врятувати поле тоді, коли про врожай ще навіть не йдеться», — підсумував фермер.

Виконано за допомогою Disqus