Через коронавірус на світових ринках подешевшали олійні

27 лютого 2020 472 0
Через коронавірус на світових ринках подешевшали олійні
Kurkul.com

Протягом лютого поточного року світові ринки олійних культур і продуктів їх переробки залишались під тиском на фоні зростаючої вірогідності початку рецесії в світовій економіці, що може бути спровокована обмежувальними заходами спрямованими на боротьбу з епідемією коронавірусу. Повідомляє Zernotorg.ua.

Фундаментальні фактори, що впливають на ринок:

Падіння світових ринків протягом останніх тижнів внаслідок розповсюдження епідемії коронавірусу, що може спровокувати рецесію в світовій економіці:

  • падіння біржових індексів провідних світових майданчиків, що триває з 19 лютого цього місяця;
  • зниження цін на нафту, яке продовжилось після корекції протягом минулого тижня на фоні зменшення світового споживання, в першу чергу авіаційного палива;
  • падіння індексу ділової активності в сфері послуг США до рівня 49,4 пункти, що є найнижчим значенням з жовтня 2013 р.;
  • «вихід» інвесторів в безпечні активи про що свідчить ріст вартості золота до семи річних максимумів і зниження відсоткових ставок на державні облігації США.

Реалізація першого етапу великої торгової угоди між США і Китаєм в рамках якої КНР вже зняла імпортні мита з 696 найменувань американських товарів, в тому числі і на с/г продукцію.

Активна збиральна кампанія сої і соняшнику в Південній Америці, зокрема прогноз рекордного валового збіру соєвих бобів в Бразилії, яка є найбільшим виробником в світі.

«Внутрішні ціни на основні олійні культури протягом лютого знаходяться у флеті. Тиснуло на внутрішні ціни падіння сировинних ринків на провідних біржових майданчиках, підтримку надавав активний попит з боку виробників та трейдерів про що свідчать дані державної статистики, а також послаблення курсу гривні, що почалось з 18 лютого», — зазначають аналітики Zernotorg.ua.

Протягом лютого ціни на ріпак були досить волатильними на фоні низької активності як з боку продавців так і з боку покупців, оскільки основні запаси вже вичерпано в зв’язку з високими темпами переробки і експорту сировини. Тому трейдери майже повністю припинили публікацію закупівельних цін.

Читати за темою: Закупівельні ціни на сою та ріпак знизились

На базисі СРТ-склад ціни на соняшник в поточному місяці знаходились в ціновому каналі 9800-9200 грн/т. Ціни в портах піддались впливу паніки на зовнішніх ринках і знижувались в першій декаді місяця, після чого відновились до початкових значень. Стримує ріст рекордний валовий збір насіння соняшнику в Україні та Росії в поточному МР, а також активній збір культури в Аргентині. Підтримує ціни на соняшник, зростаючий попит на соняшникову олію з боку Індії, яка знизила імпорт пальмової олії на 9,7% в порівнянні з минулорічним сезоном.

Соя як і інші олійні культури в лютому, на базисі СРТ-склад, залишалась в ціновому каналі не маючи явно вираженого тренду. В той же час ціни в портах протягом місяця знижувались слідуючи за котируваннями на провідних біржах, які в свою чергу реагують на надлишок пропозиції соєвих бобів на світових ринках.

Виконано за допомогою Disqus