Середній вік пасічника в Україні знизився до 45 років

4 березня 2020 8117 0
Середній вік пасічника в Україні знизився до 45 років
Kurkul.com

За останні 10-15 років в Україні збільшилась кількість пасік та їх розмір. З’явилось нове покоління бджолярів, які активно цікавляться новими технологіями, слідкують за світовими тенденціями. Таку думку висловив Валерій Курейко, бджоляр і співвласник ТМ «Знатний Мед».

«Якщо 30-40 років тому середній вік пасічника був «за 60», то сьогодні бджолярство «помолодшало», адже разом із досвідченими пасічниками віком 50-75 років, з’явилось нове покоління бджолярів, і серед них є люди віком навіть менше 30 років. На мою думку, сьогодні середній вік пасічника в Україні складає 45 років. Крім пасічники активно цікавляться новими технологіями, слідкують за світовими тенденціями, обмінюються досвідом з іншими бджолярами через YouTube та Facebook. Щодо кількості бджолярів в Україні, то вона сягає 500 тис. чоловік», — вважає Валерій Курейко.

На думку експерта, за останні 10-15 років в Україні збільшилась кількість пасік та їх розмір. Переважають малі пасіки, при цьому основний товарний мед виробляють середні і великі.

«Малою сьогодні вважається пасіка до 50 бджолосімей. Середня пасіка — від 50 до 300 бджолосімей, саме такі пасіки і складають ядро ​​українського бджільництва, те, на чому воно тримається. Великою вважається пасіка понад 300 і до 1000 бджолосімей, проте, в Україні є вже кілька пасік де тримають 5-10 тисяч бджолосімей», — зазначив експерт.

Варто зазначити, що точні дані щодо кількості пасік та й самих пасічників в Україні, відсутні, адже понад 90% пасік не зареєстровані.

Читайте також: Україна на 12% збільшила експорт меду

Виконано за допомогою Disqus