15 квітня 2020, 12:00, Україна

Харківська викладачка на власній фермі виробляє молоко екстра класу

Наталя Коваль змінила посаду викладача Харківського національного економічного університету на роботу фермера. Разом з чоловіком Андрієм у 2013 р на сімейні заощадження  починає займатися молочним скотарством. Подружжя спочатку купує збиткове ФГ «Юпітер». в с. Хотімля, аби далі створити сучасний тваринницький комплекс, пише newsroom.

«Все почалося з того, що я хотіла купувати якісне молоко для своїх підростаючих дітей, але спроби його знайти ні до чого не привели. І якось чоловік запропонував ризикнути й відкрити власну молочну ферму», — ділиться спогадами Наталія Коваль

Старі корівники довелося повністю розібрати, а на їх місці будувати нові, що відповідають сучасним вимогам і стандартам. Корови української чорно-рябої породи утримуються безприв'язним способом у приміщеннях.

«Перед початком будівництва ми з чоловіком продумали все: розташування корівників і внутрішню логістику, умови утримання тварин, їх комфорт і навіть етап відвантаження сировини. Особливу увагу приділяли технології доїння, заздалегідь розраховуючи виробляти молоко екстра-класу», — розповідає фермерка.


Дійне стадо у розмірі понад 300 голів три рази на день доїться в доїльному залі. Надій на дійну корову складає 25 л на добу. За добу підприємство виробляє приблизно 7 т сировини екстра-класу. 95% загального надою ферма реалізує великій міжнародній компанії, філія якої знаходиться в Києві. Решта 5% — йде на вигодовування молодняку, власне виробництво і роздрібну торгівлю.


«З першого дня роботи ферми ми встановили німецьку технологію обліку продуктивності дійних тварин. Програма дозволяє ідентифікувати кожну корову і визначити, скільки молока вона дає на добу. Крім цього, ведеться ветеринарна і генетична карта тварин. Всі дані зберігаються в загальній базі для подальшого аналізу», — розповідає Наталія Коваль.