24 квітня 2024, 12:30, Молоко

Фермер назвав 5 кроків до прибутковості молочної ферми

Сімейному господарству «Озон» із Сумщини в умовах війни вдалось переобладнати свою ферму ВРХ та вийти на високі надої молока за короткий час. Про це йдеться у спецпроєкті «5 кроків до прибуткової ферми — досвід ФГ «Озон» на Kurkul.com.

Завдяки переобладнанню ферми надої становлять 8600 л/рік на корову з жирністю молока 4,36% і білком близько 3,67%. Тож на фермі отримують молоко екстракласу.

До слова, поголів'я ферми нараховує 463 голови, з них 230 — це дійне стадо. Вирощують 2 породи — голштинську та джерсійську.

Загалом керівник господарства Олексій Дзюба називає 5 речей, з якими ферма ВРХ буде прибутковою: 

  • перемога України, над російськими катами;
  • хороша генетика;
  • правильно підібрані корми, які в ідеалі виготовляються на підприємстві;
  • роботизоване доїльне обладнання;
  • відповідальні кадри/персонал.

«Виробляти свої корми дешевше. Ти можеш оцю додану вартість пропустити через себе, а не дати заробити іншому. Плюс ти впевнений в якості своїх кормів і бачиш, що засипав хорошу пшеницю, а не відходи чи фураж», — пояснив фермер.

Нагадаємо, про власну комбікормову установку в ФГ «Озон» мріяли 5 років.

До вибору установки Олексій Дзюба підійшов відповідально. Разом з братом вони поїхали на кілька господарств, подивились на виробництво комбікормів, читали статті в агровиданнях та відгуки. Зупинились на установці від німецької компанії Buschhoff. Потім на Дні ферми на базі агрофірми ім. Шевченка познайомились з компанією «Сій Добро». Там продемонстрували вже існуючий комбікормовий завод. Відтак у фермера виник власний запит на комбікормовий цех з мінімальною потужністю.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.