Експерти розповіли про вплив сівби кукурудзи на потенційну врожайність

10 червня 2020 149 0
Експерти розповіли про вплив сівби кукурудзи на потенційну врожайність
kurkul.com

У третьому випуску LNZ Hub 3.0 Віктор Сонець, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group, розповів про залежність умов сівби кукурудзи та новітні технічні рішення, які впливають на розкриття потенціалу врожайності культури. Про це йдеться на SuperAgronom.com.



З метою достовірності отримання даних на дослідних ділянках було висіяно гібрид кукурудзи EXPH 003 (ФАО 350) селекції UNIVERSEED. Вплив притискного зусилля на ефективність проростання насіння досліджувалось з використанням системи DeltaForce від Precision Planting.

«Дані аналізу стану рослин за допомогою приладу P060 STICK, розробленого інженерами Precision Planting, свідчать, що ділянки з надважким притискним зусиллям характеризуються різницею у листковій масі рослин. Зниження потенціалу врожайності культури в такому випадку може сягати 20%. Неефективним виявилось і надлегке притискне зусилля (20 кг), яке, окрім цього, сприяло появі двійників. Водночас, автоматичне притискне зусилля сприяло отриманню рівномірної густоти рослин. Це суттєво впливає на дружність сходів та їх високу кінцеву врожайність», — зазначив Віктор Сонець.

Дослідження впливу густоти сівби на LNZ Hub 3.0 проводилось за трьома різними нормами і характеризувалось наступними показниками:

  • 65 тис./га — 4,55 шт/м (рослин на погонний метр);
  • 70 тис./га — 4,9 шт/м;
  • 75 тис./га — 5,3 шт/га.

Подальший вплив норми висіву на потенціал врожайності культури фахівці досліджуватимуть з ходом вегетації культури, адже за теперішніх умов суттєвої різниці між станом рослин не помітно.

Залежність глибини посіву досліджувалась за умов сівби на глибину 2,5 см, 5,0 см, 7,5 см та 7,85 см.

«За умов сівби на глибину 7,85 см спостерігаємо поодинокі рослини у стадії щильця, з дуже слабким розвитком зародкових корінців. При такій глибині запасу пластичних речовин недостатньо для винесення колеоптилю на поверхню ґрунту. Водночас, аналіз рослин, висіяних на глибину 5 см, свідчить про належний розвиток потужної первинної кореневої системи, виходу мезокотиля і власне колеоптиля, з появою 5 листків на поверхні ґрунту. Можна дійти висновку, що глибина посіву має одне з ключових значень на старті розвитку рослини», — наголосив фахівець.

Слід відзначити, що суттєвої різниці у розвитку та поточному стані рослин не було відзначено на ділянках з насінням різних фракцій (плоским та овальним) та за умов різної швидкості сівби (16 км/год та 12 км/год).

Важливим для багатьох агровиробників є питанням доцільності внесення стартових добрив пів сівбу кукурудзи. Детальніше про такі добрива, їх форми та норми внесення дізнавайтесь з третього випуску LNZ Hub 3.0 на YouTube-каналі LNZ Web.

Виконано за допомогою Disqus