22 липня 2020, 10:20, Сільгосптехніка

На Digital Field показали, як фермер може зекономити завдяки дронам

Використання дронів у сільському господарстві дозволяє спостерігати за розвитком с/г культур із сантиметровою точністю, здійснювати точне та економне внесення ЗЗР. Про це під час чергового випуску Digital Field розповіли виробники агрегатів DroneUA, інформує Kurkul.com.

«Завдання фахівців DroneUA — продемонструвати комплексний і системний підхід до роботи і ми об'єднаємо наші дані з усіма типами операцій і тестів на полі. Це буде інтерактивна карта, де можна буде побачити результати кожного окремого вильоту і зміна всіх показників у динаміці, під впливом погодних та інших чинників», — зазначили у DroneUA.

Протягом всього сезону на Digital Field використовувалися 3 основні безпілотні платформи:

  • Phantom 4 RTK — дрон дозволяє виконати точну зйомку всього поля з визначенням координат з сантиметровою точністю. Функціонал RTK прив'язки отриманих даних дозволяє спостерігати за розвитком кожної окремої рослини, а камера з дюймовою матрицею і механічним затвором дозволяє отримувати дані достатні для підрахунку рослин в рамках всього поля, або в рамках окремих дослідних ділянок. Для аналізу якості посівних робіт ця платформа обов'язкове.
  • Phantom 4 Multispectral — дозволяє отримувати за один виліт весь необхідний спектр даних, щоб дистанційно мати уявлення про рівень розвитку рослин, наявності стресових ділянок на ранніх стадіях, визначати проблеми з харчуванням. Регулярне використання P4M дозволяє створювати графіки зміни різних показників на тестових ділянках під впливом різних факторів: обсяг біомаси, проективне покриття рослин, наявність і інтенсивність бур'янів, рівень цвітіння.
  •  DJI Agras T16 — дрон-обприскувач дозволяє вносити засоби захисту рослин з продуктивністю до 10 га на годину. Дрон підходить для внесення як засобів захисту рослин, так і мікродобрив. Всі операції виконуються в автономному режимі. Крім точності внесення і економії ЗЗР, дрон не створює технологічні колії, і це дозволяє економити до 4.5% майбутнього врожаю, оскільки на відміну від самохідних або причіпних обприскувачів рослини не толочаться.

«Дрон і дані дронів — це основа цифрового землеробства, ми показуємо це на практиці, в рамках співпраці Digital Field і DroneUA», — зазначив Валерій Яковенко, співзасновник DroneUA.

Читайте також: Перше поле-блогер в Україні — старт програми

Нагадаємо, спостерігати за ходом подій, станом посівів та проведенням технологічних операцій на полях Digital Field аграрії можуть в будь-який час в режимі онлайн.

А завдяки сервісу управління агропідприємством AgroOnline можна отримати вільний доступ до всіх даних, що стосуються повного циклу агровиробництва проекту Digital Field.

Агрометеорологічні дані та метеоаналітику збирає сервіс агропогоди «Метео Фарм».