В Україні зупинена держпідтримка насіння високих генерацій

15 червня 2015 47 0
В Україні зупинена держпідтримка насіння високих генерацій
Аuu.org.uaВ Україні зупинена держпідтримка насіння високих генерацій

Система державної підтримки виробництва вітчизняного насіння високих генерацій повністю зупинена, про це заявив президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало.

З приводу найближчих перспектив розвитку вітчизняного насінництва, на думку Ярослава Гадзало, необхідно удосконалити нормативно-правову базу, що регламентує насінництво, та налагодити ефективний контроль за суворим дотриманням відповідних вимог на усіх рівнях. Також слід посилити інтеграційні процеси долучення України у світову насіннєву спільноту, адаптувавши галузь до відповідних вимог як за проведення сертифікації насіння, так і за виробництва посівного матеріалу.

«Насінництво, як галузь аграрного виробництва, доцільно розглядати в тісному поєднанні з селекцією, відновивши програму державної підтримки виробництва насіння високих генерацій та створення і зберігання насіннєвих фондів. Необхідно розвивати та широко впроваджувати систему фірмової селекції, насінництва та регіонального розподілу сортів і насіння, коли установи-оригінатори та їх партнери відповідають як за створення сорту і впровадження його у виробництво, так і за якість продукції, що йде на ринок», — наголосив президент НААН.

На думку Ярослава Гадзало, для підтримки виробництва вітчизняного насіння високих генерацій, слід розробити і запровадити ефективний державний механізм збору ліцензійних платежів за використання сортових ресурсів, як об'єкту інтелектуальної власності. Контроль необхідно покласти на відповідні державні органи, оскільки 20% від таких платежів у вигляді ПДВ повинно перераховуватись до держбюджету.

Виконано за допомогою Disqus