3 вересня 2020, 17:36, Земля

На Харківщині фермер незаконно добував пісок

У Харківській області керівника фермерського господарства підозрюють у низці злочинів, що призвели до 612 млн грн збитків. Повідомляє прокуратура області.

Зазначається, що керівнику фермерського господарства в Харківській області повідомили про підозру за фактом порушення встановлених правил охорони та використання надр, що спричинило тяжкі наслідки, а також безгосподарського використання земель (ч. 4 ст. 240,  ч. 1 ст. 254 КК України).

Встановлено, що керівник фермерського господарства без дозволу на користування земельними ділянками для використання надр і належним чином оформленої ліцензії на видобуток корисних копалин, без гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин, з липня по листопад 2019 року незаконно добував пісок у Вовчанському районі Харківської області. Він утворив два кар’єри загальною глибиною майже 11 метрів. Підприємець реалізовував добутий пісок іншим громадянам.

Проведена інженерно-екологічна і судово-економічна експертизи показали, що зловмисник створив небезпеку для довкілля та здійснив виведення земель із сільськогосподарського обороту, що призвело до втрати їхньої родючості і порушення структури ґрунту. Таким чином, державі заподіяні збитки на понад 612 млн грн.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Читайте також: Дрібні фермери не зможуть конкурувати з агрохолдингами при купівлі землі