Агроном поділився перспективами вирощування гібридного жита в Білорусі

14 вересня 2020 66 0
Агроном поділився перспективами вирощування гібридного жита в Білорусі
Kurkul.com

Цьогорічні перепади температур добре вплинули на посіви гібридного жита та дозволили зекономити на рістрегуляторах. Про це розповів головний агроном господарства СФГ «Терра Ностра» Дмітрій Солодков із Білорусі у новому випуску проекту Жито Великих Людей від «КВС-УКРАЇНА».

«Цього року були різкі перепади температур, проте для гібридів жита, які ми висіяли, це було навпаки благом. Вони дозволили нам зекономити на рістрегуляторах. Зазвичай ми вносимо повне дозування, щоб призупинити ріст рослини, укріпити соломину. То цього року ми працювали лише половиною норми, нам безкоштовно допомогла природа зробити ці процеси», — зазначив аграрій.

Він розповів про переваги культури.

«Жито — невибаглива культура. Можна підібрати будь-яке поле, попередника та навіть пізні терміни сівби, якщо десь не встигаємо. І жито дасть віддачу набагато більшу, ніж будь-яка інша культура. По-друге, гібридне жито росте в ціні, підтягується до рівня пшениці. У нас в Білорусі вже обігнало по держціні ячмінь. Жито окуповує себе сповна», — додав Дмітрій Солодков.

Дмітрій Солодков має чималий досвід вирощування гібридного жита, який набув за час роботи в агрогалузі. Зокрема, гібридів ПІКАССО і КВС БОНО від KWS. Агроном не боїться експериментувати, хоч і вважає основою успіху вирощування культур «по науці». Фахівець поділився своїми напрацюваннями та баченням перспектив щодо вирощування гібридного жита в Білорусі.

«Раніше площі під житом в Білорусі були дуже великі, потім вони поступово зменшувались. Аграрії переходили на інші культури. Звісно виник дефіцит жита. А дефіцит підвищує попит. Саме тому в останні роки попит на озиме жито був дуже великий, зросла ціна і, звісно, виробники почали вертатись до його вирощування», — додав аграрій.

Та розповів, що в господарстві завчасно планують куди продавати жито, шукають ринки збуту.

«Можна у Білорусі реалізовувати за ціною, яка нас влаштовує. Можливо будемо шукати і експортні ринки», — підсумував Дмітрій Солодков.

Виконано за допомогою Disqus