В Україні поширюється вовчок соняшниковий

2 жовтня 2020 888 0
В Україні поширюється вовчок соняшниковий
superagronom.com

Кліматичні зміни, підвищення температури, зміна вологості ґрунту й повітря дають змогу  вовчку соняшниковому розповсюджуватися в Лісостеп, Полісся, завдаючи великої шкоди в степовій зоні України. Про це йдеться в матеріалі «Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика» на SuperAgronom.com.

«Головними причинами поширення вовчка соняшникового є інтенсивність вирощування соняшнику, зміщення температурного режиму із зон Півдня на Північ та переміщення сільськогосподарської техніки. Цьогоріч ми спостерігали цю рослину-паразита на полях Хмельниччини та Житомирщини», — зауважив Ярослав Парій, директор Всеукраїнського наукового інституту селекції.

Олег Загородній, керівник відділу агросервісу в «Агро Експерт», зазначив, що вовчок соняшниковий дуже активно рухається на Північ та Захід. Випадки ураження вовчком гібридів, стійких до 5 рас, стали зустрічатися все частіше у Вінницькій, Київській, Житомирській та Чернігівській областях, а на Черкащині та Полтавщині стали вже звичними.

За словами Сергія Корнюшенка, менеджера компанії LNZ Group з розвитку технологій у Південному регіоні, поширенню паразита цього року сприяла затяжна тепла весна, яка дозволила продовжити терміни посіву соняшника (з квітня — до початку травня), а також збільшення площ під культурою.

«Цьогоріч склалися сприятливі умови для поширення вовчка соняшникового. У цьому сезоні, у порівнянні з торішнім, поширення рас вовчка у Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях фіксують активніше на більших площах. Цей паразит є в усіх господарствах регіону, але різниця в кількості й методах боротьби», — зауважив він.

Також фахівці компанії «Лімагрейн Україна» відзначили, що наразі спостерігається виявлення вовчка не лише у південних, а й у західних областях України, де раніше його не було.

Читати за темою: Науковці озвучили причини зниження врожаю соняшника та кукурудзи в Україні

Виконано за допомогою Disqus