Експерти розповіли про методи відбору проб ґрунту

22 жовтня 2020 84 0
Експерти розповіли про методи відбору проб ґрунту
superagronom.com

Фахівці AgroOnline розповіли про правильний підхід до відбору проб ґрунту та детально описали методи діагностики. Про це йдеться у матеріалі «Нові умови — нові рішення. Визначаємо потенціал поля та можливі технологічні прийоми» на SuperAgronom.com.

Так, метод 1, спеціалісти, які займаються відбором проб, називають узагальненою пробою. Він полягає у тому, що вони пройдуться по певній схемі по полю, зберуть маленькі жменьки землі, їх зсиплють докупи, вирахувавши середній показник всього поля. 

Проте, Максим Єлісєєв, співзасновник та генеральний директор AgroOnline, зазначив, що такий метод має певні недоліки. За його словами, аграрій начебто заощадив, але з іншого боку у розрахунках живлення рослин він отримав дві цифри, що суттєво відрізняються.

За методом 2, більш наукоємним, поле розбивають на певні умовні ділянки та відбирають так звані усереднені проби у межах таких ділянок. Компанії, які займаються агрохімічним аналізом ґрунту, рекомендують проводити відбір усереднених проб в залежності від того, яка культура вирощується.

«Але кожна проба — це додаткові гроші, і потрібно розуміти, скільки це коштує», — зауважив Максим Єлісєєв.

При застосуванні методу 3, з урахуванням рельєфу, у порівнянні з попереднім методом, будуть вищі шанси локалізувати проблемні зони. Тобто, якщо результати вимірювання були високі і при цьому була проблема, виявляючи проблемну зону, спеціалісти її аналізують: чи піддається вона впливу, чи можна вирівняти загальний фон, і чи це рентабельно. 

Цей метод набагато кращий, але якщо раніше в AgroOnline була одна усереднена проба, а тепер їх 9, то бюджет інший. Проте, користуючись цим методом робляться 95% всіх аналізів.

В AgroOnline зазначають, що сучасні методи відбору проб ґрунту базуються на використанні допоміжної просторової інформації про неоднорідність ґрунтів. Цю неоднорідність досліджують або за допомогою супутників, або за допомогою дронів. З картинки, отриманої від супутника чи дронів, формується карта певного вегетаційного індексу, по якому розраховується неоднорідність.

Виконано за допомогою Disqus