26 жовтня 2020, 17:55, Зерно

Для розвитку озимих культур склалися сприятливі погодні умови

На більшій частині України агрометеорологічні умови другої декади жовтня складалися сприятливо для розвитку озимих культур. Про це пише «АПК-Інформ».

«Це було наслідком достатнього і оптимального зволоження ґрунту і близьких до оптимальних температур повітря і грунту для початкового росту і розвитку озимих», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підвищене теплозабезпечення в більшості днів сприяло швидкому проростанню зерна, утворення сходів і початку кущіння. Такі умови були надзвичайно важливими з огляду на те, що цього року майже половина площ озимих культур було засіяно після закінчення кліматично обґрунтованих оптимальних строків.

Проте з похолоданням в кінці декади вегетаційні процеси сповільнилися, але рівень середніх добових температур був вище «біологічного нуля», тому вегетація тривала.

«За експертною оцінкою, відставання у фазовому розвитку озимих в порівнянні з багаторічними показниками в основному становило 1,5-3 тижні. За даними агрометеорологічних спостережень, станом на 20 жовтня лише на 15-20% площ відзначена масова фаза кущіння, на інших посівах рослини перебували в початкових фазах розвитку, що не гарантує безпечну зимівлю, для якої рослинам необхідно сформувати 2-3, сильно кущистим сортам - 3-6 стебел і пройти період загартування», — уточнюється в огляді.

Водночас в Луганській, Донецькій, багатьох районах Харківської, Запорізької, Одеської областей зберігалася і посилювалася повітряно-ґрунтова посуха, обумовлена ​​тривалим дефіцитом опадів, який не припинився і в другій декаді жовтня.

Читати за темою: В Україні затримується процес достигання пізніх культур через зниження температури