В Україні затримується процес достигання пізніх культур через зниження температури

19 жовтня 2020 124 0
В Україні затримується процес достигання пізніх культур через зниження температури
Kurkul.com

Обстеження посівів озимих зернових культур показало, що в усіх областях України отримано сходи озимих зернових культур незалежно від попередника, за всіх рекомендованих строків сівби. Повідомляє пресслужба НААН.

Так, за сівби в ранні (5-10 вересня) та оптимальні (15-25 вересня) строки, рослини пшениці озимої по чорному пару та непарових попередниках сформували 2 листки висотою 12-14 та 10-12 см відповідно. За сівби в допустимо пізні строки (1-7 жовтня) рослини пшениці озимої, незалежно від попередника, утворили сходи висотою 2–3 см. Загальний стан посівів добрий та задовільний.

У Луганській обл., на багатьох площах Харківської обл. зерно озимої пшениці через засушливі умови не проростало упродовж 17-33 днів.

В озимого ріпаку триває утворення листової розетки, у центральних областях продовжують  його сіяти.

В цілому, погодні умови на даний час є сприятливими для росту та розвитку рослин озимих зернових культур, що обумовлено достатнім рівнем зволоження ґрунту і підвищеним температурним режимом.

Читати за темою: В Україні прогнозують нічні морози

Разом з тим, зниження температури повітря в ночі та підвищена вологість повітря затримують процеси достигання та вологовіддачу насінню пізніх культур. Так, на період спостереження вологість зерна сої становить 18-22 %, із-за різких перепадів температури та вологості повітря відмічено часткове розтріскування бобів та осипання насіння (1,5-2 % від загальної кількості). На окремих рослинах спостерігається наявність листкового апарату, особливо на полях із північною експозицією схилів.

Рослини кукурудзи ранньостиглих гібридів проходять у своєму розвитку фазу повної фізіологічної стиглості зерна, та відмирання рослин. Вологість зерна через ранкові тумани становить 16%.

Виконано за допомогою Disqus