Топінамбур набуває популярності серед українських фермерів

31 жовтня 2020 1813 0
Топінамбур набуває популярності серед українських фермерів
pixabay.com

Топінамбур вже почали вирощувати промислово і фермери сподіваються на неабиякий попит на нього. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Наразі топінамбур, або земляна груша, ще дозріває в землі і збір розпочнеться за тиждень. Коренеплід не боїться похолодання, адже витримує до 30°C морозу.

На Прикарпатті фермер Василь Стеф'юк вирощує вітчизняний сорт, який обрав з-поміж 300 відомих. Він адаптований до наших умов і дає хорошу врожайність. Вирощувати земляну грушу у промислових масштабах він почав 5 років тому. Нині має 20 га. Запевняє, що культура — це клондайк для бізнесу, адже переробляти можна усе.

Проте, для фермерів найцінніше — стебло, з якого виготовляють пелети. За словами Василя Стеф'юка, 1 га може замінити 10 тис.3 газу.

На столичних базарах топінамбур коштує від 25 грн/кг, у супермаркетах імпортний — від 100 грн/кг. Продавці кажуть, що більшість покупців навіть не чули про цей продукт. Проте дієтологи радять не ігнорувати його, адже у коренеплоді містяться такі корисні мінерали, як калій, фтор, магній, йод. 

Читати за темою: Уряд схвалив програму розвитку овочівництва на період до 2025 року

Виконано за допомогою Disqus