Моніторити поля за допомогою дронів необхідно на різних стадіях — фахівець

28 жовтня 2020 79 0
Моніторити поля за допомогою дронів необхідно на різних стадіях — фахівець
traktorist.ua

Віктор Боровик, операційний директор компанії AgroOnline, пояснив про необхідність моніторингу полів за допомогою БПЛА — безпілотних літальних апаратів. Про це йдеться у матеріалі «Агро ІТ Абетка: Б — БПЛА в сільському господарстві» на Traktorist.ua.

За словами фахівця, дрони при моніторингу посівів можна використовувати для різних цілей і на різних стадіях.

Якщо йде підготовка до сівби, то дронами можна промоніторити забур’яненість поля і зрозуміти чи варто використовувати гербіциди, зробити дискування та інше.

Він зазначає, що у фазі 4-5 листків за допомогою дронів можна порахувати густоту посівів і побачити, як спрацювала сівалка, чи були якісь пропуски. Програмне забезпечення дозволяє досить точно визначити кількість рослин на полі на 1 га.

«Потім, коли рослина вегетує, то дрони використовуються для того, щоб моніторити здоров'я рослини, розповсюдження шкідників та бур’янів, тобто, те саме, що і супутники, тільки дрони мають більшу роздільну здатність. Це також залежить від культури. Для польових культур точності знімків є достатньо невисокою. Результат, звісно, залежить від задачі (для моніторингу впливу шкідників можна досить високо літати)», — розповів Віктор Боровик.

Також він запевнив, що для моніторингу овочів, фруктів чи садів обов'язково потрібно використовувати БПЛА, тому що необхідна чіткіша картинка з точки зору розширення см/піксель. Звичайно на будь-якому етапі можна моніторити контури посівів, їх стан, будувати карти водного стресу, виконувати чи не виконувати десикацію. Якщо розмова йде про зернові, то за весь період розвитку є 5-8 критичних періодів, коли потрібно робити моніторинг.

Навесні за допомогою дрона можна визначити ще й площу посівів озимини, яка не перезимувала.

«Отже, БПЛА стане в нагоді на всіх етапах вирощування культури», — підсумував Віктор Боровик.

Виконано за допомогою Disqus