В Україні серед загального виробництва сої понад 60% ГМ — USDA

3 грудня 2020 111 0
В Україні серед загального виробництва сої понад 60% ГМ — USDA
Kurkul.com

В Україні попри заборону комерційного виробництва генномодифікованих сільськогосподарських культур, існує ГМ-рослинництво. Зокрема виробляється 50-65% сої, 10-12% ріпаку і менше ніж 1% кукурудзи. Про це йдеться у річному звіті «Біотехнології та інші нові технології виробництва» USDA.

Зазначено, що чинне законодавство України щодо біобезпеки забороняє вирощування незареєстрованих сільськогосподарських культур в Україні та вимагає реєстрації будь-якого вмісту ГМ у продуктах, що імпортуються в Україну. Проте, уряд України ще не розробив нормативно-правову базу, яка встановлює процедури для затвердження та реєстрації вмісту ГМ.

Тому на даний час в країні жодна генномодифікована продукція не може бути законно культивована або імпортована в Україну.

Однак, згідно зі звітом, при експортуванні позитивні результати ГМ-тестів для кукурудзи, ріпаку та сої свідчать про те, що в Україні існує рослинництво з генетично-модифікованою продукцією.

Читати також: В Україні спрощено процедуру сертифікації насіння для сільгоспвиробників

У 2018 р. звіт румунської неурядової організації підтвердив наявність насаджень ГМ-сої в Україні в Полтавській, Хмельницькій, Київській, Кіровоградській, Житомирській та Вінницькій областях.

«За останні кілька років, як вважають, частка виробництва ГМ-сої  залишається стабільною. Однак важко точно оцінити обсяг виробництва ГМ-культур в Україні», — зазначається у звіті міністерства.

Вважається, що незаконне виробництво ГМ-кукурудзи мінімальне, насамперед через обмежений доступ до контрабандного насіння, яке потребує щорічного оновлення. У звіті також зазначають, що мінімальна зацікавленість у вирощуванні ГМ-кукурудзи може бути пов`язана із суттєвим покращенням показників традиційних сортів та гібридів.

Виконано за допомогою Disqus