16 грудня 2020, 14:30, Україна

Названо переваги реєстрації сімейного фермерського господарства

Сімейне фермерське господарство можна зареєструвати, якщо мінімальний розмір земельної ділянки 2 гектари. Про це розповіла юристка, спеціалістка із залучення інвестицій Ольга Заставська у матеріалі «Як зареєструвати фермерське господарство і чому не варто боятися це робити» на Kurkul.com.

«У законі написано, що фермерське господарство може бути на землі, яка належить на праві приватної власності або яка знаходиться у користуванні. Якщо не вистачає землі до двох гектарів, можна орендувати», — пояснила юристка.

За словами Ольги заставської, реєстрація ФГ дає безліч переваг.

  • По-перше, ви вже будете виробником сільськогосподарської продукції. 
  • По-друге, держава розробила дуже цікаву програму щодо підтримки таких сімейних фермерських господарств ― доплату за єдиним соціальним внеском. Програма розрахована на 10 років. Тобто ви реєструєтесь платником 4 групи оподаткування, подаєте в податкову службу пакет документів, що ви хочете отримувати цю доплату. У перший рік ви платите всього 10% від тої суми, яку повинні сплачувати за себе, або за членів сім’ї, які є членами сімейного фермерського господарства. Держава буде доплачувати 90%. На другий рік ви сплачуєте 20%, а держава доплатить 80%. І так ця програма розрахована на 10 років. 
  • По-третє, у вас є можливість працювати у правовому полі і мати доступ до ринків, збуту, кредитів і підтримки. Реєстрація дає можливість отримувати це у спрощеному режимі.

«Також варто додати, що у першому читанні прийнято законопроєкт, який передбачає створення державного аграрного реєстру. Реєстрація у ньому всіх агровиробників буде обов’язковою. Відповідно доповнень і змін, які готуються до другого читання, то надалі реєстрація буде обов’язковою для отримання будь-якої державної підтримки, що дуже зручно. Плюс в аграрному кабінеті, який утвориться під час реєстрації, можна буде отримувати будь-яку консультацію від операторів, які будуть обслуговувати фермерів. І одним із напрямків створення реєстру є ведення статистики — хто отримує державну фінансову підтримку, того чи іншого напрямку. І на підставі цих даних будуть розроблятися програми на наступні роки», — зазначила Ольга Заставська.