Роботизація ферми дозволяє збільшити надої до 5 л на день

24 грудня 2020 116 0
Роботизація ферми дозволяє збільшити надої до 5 л на день
Ерідон

На базі ПСП «Україна» (входить до агрохолдингу «Ерідон»), де знаходиться молочно-товарний комплекс в селі Почуйки, Житомирської області, створена компанія ТОВ «Л-УКРАЇНА», що стане офіційним представництвом нідерландської Lely Industries N.V. — провідного виробника роботизованої техніки для доїння Lely. Повідомляє пресслужба компанії «Ерідон».

Рішення про створення однієї з перших в Україні роботизованих ферм у селі Почуйки було прийняте шість років тому. Весь комплекс збудований цілковито з нуля за найсучаснішими стандартами. Нині тут утримується 500 корів. Друга черга проєкту буде введена в експлуатацію навесні 2021 р. зі збільшенням до 1 200 голів дійного стада.

«Нові потужності молочного комплексу ПСП «Україна» будуть цілковито устатковані доїльними роботами від провідного світового виробника — нідерландської компанії Lely», — про це розповів Володимир Яковчук, керівник агрохолдингу «Ерідон».

За його словами, головна ідея роботизованого доїння — максимально наблизити життя худоби до природних умов та підвищити за рахунок цього ефективність надоїв.

«Коли постало питання вибору виробника доїльних роботів, ми прагнули чогось нового, більш ефективного та якісного. На роботів нідерландської компанії Lely ми звернули увагу передусім тому, що знали: вона на 100% спеціалізується саме на роботизованому доїнні та першою у світі почала працювати у цьому напрямку», — зазначив Володимир Яковчук.

Доїльні роботи Lely Astronaut вже у базовому виконанні мають унікальний розширений набір функцій, які сприяють природному доїнню з максимальною турботою про здоров’я тварин.

«Один робот на нашій фермі обслуговує 60 корів. Наразі ми придбали дев’ять роботів Lely», — розповів Володимир Яковчук.

Сьогодні середні надої у ПСП «Україна» становлять 31 л на день. І, як стверджує Володимир Яковчук, застосування сучасних доїльних роботів дало змогу підвищити надої до 5 л на день.

Окрім доїльних роботів Lely пропонує інші види високоефективного обладнання для молочних ферм: системи моніторингу та ідентифікації корів, підштовхувачі кормів, системи додаткового годування концентратами, щітки тощо. В основі концепції усієї цієї техніки лежить проста зрозуміла ідеологія Lely: корова має бути максимально вільною, а людський фактор — зведений до мінімуму.

«Ми плануємо створити у Почуйках потужний сучасний сервісний центр Lely із великим складом комплектуючих, а також поряд — навчально-тренувальний центр. Це дуже важливо, оскільки для роботи з таким обладнанням кожен оператор має отримати відповідний сертифікат», — поділився Володимир Яковчук.

Виконано за допомогою Disqus