В ЄС дозволили використання стійкої до гліфосату ГМ сої

3 лютого 2021 231 0
В ЄС дозволили використання стійкої до гліфосату ГМ сої
Kurkul.com

Після всебічної процедури авторизації, включаючи наукову оцінку Європейським управлінням безпеки харчових продуктів, була схвалена генетично модифікована соя XtendFlex. Про це інформує SuperAgronom.com.

«Європейська комісія дозволила генетично модифіковану сою (XtendFlex) для їжі та кормів, але не для вирощування, відкривши шлях для повного запуску сорту в США та Канаді в 2021 р.», — йдеться у матеріалі.

Завдяки гарантованому європейському ринку виробники в США та Канаді, як очікується, нарощуватимуть виробництво сої, щоб заробити на нових шляхах, відкритих цим рішенням.

Дозвіл дійсний протягом 10 років, і будь-яка продукція, вироблена з цього ГМ сорту, буде підпорядковуватися правилам ЄС щодо маркування та відстеження.

Зазначено, що XtendFlex — це найновіша соя компанії Bayer, яка базується на попередньому сорті ГМ з доданою толерантністю до глюфосинату.

Проте депутат Європарламенту Тіллі Мец заявила, що рішення про дозвіл на імпорт цього ГМО є «надзвичайно невтішним».

«Нова Комісія чітко розуміє, що імпорт ГМО, стійких до гербіцидів, особливо ГМ сої, яку можна вирощувати в таких країнах, як Бразилія та Аргентина, ризикує підірвати міжнародні зобов’язання ЄС щодо клімату, в тому числі щодо захисту лісів та біорізноманіття», — наголосила вона.

Читати за темою: Названо найрентабельніші для вирощування в Україні сільгоспкультури

Тіллі Мец висловила занепокоєння тим, що ці культури можуть зазнавати впливу як більших, так і багаторазових доз додаткових гербіцидів, що потенційно може призвести до більшої кількості залишків на врожаю, а також до більшого ризику для агронома.

Ерік Галл, менеджер з політики асоціації органіки ЄС IFOAM, зазначив, що, оскільки сою дозволено використовувати в їжу та корми, а не вирощувати на території ЄС, забруднення на етапі виробництва не є безпосередньою проблемою для органічного сільського господарства в ЄС. Проте він занепокоєний, що імпорт цієї культури на ринок ЄС може призвести до збільшення використання пестицидів за його межами.

 

Виконано за допомогою Disqus