16 квітня 2021, 18:45, М’ясо

Ціни на живець свиней — прогноз на 19-25 квітня

Наступного тижня, 19-25 квітня, ціни на живець свиней знаходитимуться на рівні 42-43 грн/кг. Про це свідчать дані аналітичного відділу Асоціації «М’ясної галузі».

Ціна наступного тижня ще залишатиметься на високому рівні через травневі свята.  Ціна 43 грн/кг з ПДВ 14% аналогічна ціні 46 грн/кг з ПДВ 20%.

«Але слід враховувати надлишок свиней, який сформувався до травневих свят. Щороку пропозиція свиней збільшується через збільшення попиту на свинину на Великдень, що цього року збігся із травневими святами. Однак, закриті заклади харчування і локдаун по країні суттєво зменшили попит на свинину. Тому надлишок свиней може навпаки спричинити зниження ціни», — додали в асоціації.

Не додає оптимізму і ситуація з АЧС. У квітні почастішали випадки АЧС як офіційно оголошені, так і приховані – нелегальний продаж свиней інфікованих АЧС, що провокує зниження ціни на свиней і блокує експорт надлишку свинини.

Читати за темою: На Буковині померло майже пів тисячі свиней через спалах АЧС

«Позитивом стало зниження у квітні цін на зернові, а відповідно корми. Тож буде відбуватися і зменшення собівартості свиней, навіть, у господарств у яких були перевитрати кормів. Пшениця, ячмінь доступні на ринку за цінами 6000-6500 грн/тонна, кукурудза — 7000 грн/тонна», — повідомили аналітики.

Ціна на німецькій біржі VEZG цього тижня на напівтуші кондиційних свиней без змін — €1,50/кг (50 грн/кг), на напівтуші свиноматок — €1,05/кг (34 грн/кг).

Нагадаємо, живець свиней у закупівлі продовжує рости в ціні. Так, за підсумками щотижневого моніторингу цін на свиней забійних кондицій середньоринкова позначка піднялася на 1,7% у порівнянні з минулим тижнем.