Заморозки цієї весни були не такими згубними для фруктових дерев, як минулого року

14 травня 2021 35 0
Заморозки цієї весни були не такими згубними для фруктових дерев, як минулого року
pixabay.com

Збитки, нанесені весняними заморозками фруктовим деревам, оцінити наразі складно, але він точно менше, ніж були минулого року. Таку думку висловила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, інформує  УНІАН.

Вона зазначила, що в більшості областей України масове цвітіння фруктових дерев почалося вже після квітневих заморозків. Весна в цьому році пізня, що трохи затримало розвиток черешень, абрикос і інших кісточкових культур і вберегло левову частку майбутнього врожаю від загибелі.

«Температура в березні та квітні була занадто низькою для цвітіння вишні, абрикос і інших кісточкових культур. Тому, коли в кінці квітня настали заморозки, масового цвітіння садів не було ні на заході, ні на півночі, ні в центральних областях України. Але на півдні, південному сході та місцями на сході, де квітки вже встигли розпуститися, пошкодження і втрати однозначно є», — розповіла експерт.

Читати також: Господарство з Черкащини втратило до 20% врожаю черешень через заморозки

Також від сильного вітру і холодів у деяких регіонах постраждали ранні сорти полуниці, плодові сади — загалом, все, що встигло зацвісти до двадцятих чисел квітня. Водночас заморозки цієї весни були не такими згубними і раптовими, як у квітні минулого року, коли деякі господарства на півдні країни втратили до 70% врожаю абрикос, персиків і черешні.

«Складно оцінити збиток в повному обсязі, але з упевненістю можна сказати, що він менше, ніж був у 2020 р., тому що не було масового цвітіння ні фруктових дерев, ні ягідних кущів», — Тетяна підкреслила Адаменко.

Читати за темою: В Україні збір лохини розпочнеться на 2 тижні пізніше

Виконано за допомогою Disqus