1 червня 2021, 16:50, Україна

В Україні на більшості площ зберігається оптимальне вологозабезпечення метрового шару ґрунту — НААН

Протягом останнього місяця умови для подальшого розвитку сільськогосподарських культур склалися задовільно. Дощі, що пройшли, утримували вологозабезпеченість на доброму і достатньому рівнях для їх нормального розвитку. Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН.

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ було достатнім та оптимальним (121-228 мм продуктивної вологи).

На багатьох площах південних (за винятком Одеської), окремих районах Дніпропетровської областей вологозапаси були задовільними і становили 89-117 мм, у багатьох районах Херсонської та Запорізької областей — недостатніми (50-72 мм продуктивної вологи).

Як зазначають науковці, протягом третьої декади травня утримувалася нестійка за температурним режимом  погода з опадами у вигляді дощу з грозами, місцями зливового характеру. 

Запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту на більшості площ західних, північних, центральних, Одеської, Миколаївської, Харківської, на окремих площах Херсонської та Луганської областей були оптимальними (21-40 мм і більше продуктивної вологи). У Донецькій, на багатьох площах південних, у Дніпропетровській, окремих районах Луганської, Харківської, місцями у Полтавській, Черкаській, Вінницькій, Чернігівській, Хмельницькій, Рівненській та Львівській областях вологозапаси були недостатніми (11-20 мм), на окремих площах Запорізької, Херсонської, Одеської та Луганської областей — незадовільними (менш як 10 мм продуктивної вологи).

Читайте також: Більшість посівів озимих та ярих культур перебувають у доброму стані

Зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами у західних, на переважній частині площ північних, центральних (за винятком Дніпропетровської) та східних областей було оптимальним (121-160 мм і більше). У південних, Дніпропетровській, окремих районах східних, Вінницької, Черкаської, Полтавської, Київської, Чернігівської, Сумської та Хмельницької областей вологозапаси були задовільними – 81-120 мм продуктивної вологи.

На багатьох площах Херсонської, Запорізької, окремих районах Миколаївської, Одеської, Луганської та Харківської областей вологозабезпечення було недостатнім (40-79 мм), місцями у Запорізькій області запаси вологи не перевищували 17-26 мм, у Херсонській — 8 мм продуктивної вологи.

Під ранніми ярими зерновими культурами зволоження орного шару ґрунту було переважно на достатньому та оптимальному рівнях (21-40 мм і більше продуктивної вологи). У Запорізькій, більшості районів Донецької, Херсонської, в окремих районах Дніпропетровської та Одеської областей зволоження орного шару ґрунту було задовільним — 12-18 мм, місцями у Херсонській та Запорізькій областях — незадовільним (1-4 мм продуктивної вологи).