Більшість посівів озимих та ярих культур перебувають у доброму стані — НААН

1 червня 2021 62 0
Більшість посівів озимих та ярих культур перебувають у доброму стані — НААН
depositphotos.com

Протягом останнього місяця умови для подальшого розвитку сільськогосподарських культур склалися задовільно. Дощі, що пройшли, утримували вологозабезпеченість на доброму і достатньому рівнях для їх нормального розвитку. Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН.

Зазначається, що на більшості території країни посіви озимих та ярих сільськогосподарських культур перебувають у доброму та задовільному стані. Зокрема, рослини пшениці озимої перебувають у фазі «вихід у трубку», на півдні — «початок колосіння — цвітіння». Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «колосіння», рослини жита та ячменю озимого — у фазі «колосіння», ріпаку озимого — у фазах «цвітіння», «утворення стручків» і «формування насіння». 

«Рослини ярих пшениці та ячменю, вівса перебувають у фазі «вихід у трубку». На посівах сої відмічаються фази «сходи», на зрошенні — «сходи — 5-й справжній листок». На полях, де були відсутні опади, насіння знаходиться у сухому ґрунті та потребує зволоження», — йдеться у повідомленні. 

Рослини соняшнику залежно від строків сівби та регіону знаходяться у фазах від «проростання насіння — сходи» до  утворення «2-7 справжніх листків». Стан посівів задовільний та добрий. Продовжується сівба кукурудзи. На ранніх посівах відмічаються фази початок «листоутворення», на решті території  — «проростання зерна та сходи». 

Читати також: Післясходові гербіциди врятують до 80% майбутнього урожаю сої — фахівець

Внаслідок частих опадів ускладнюється фітосанітарний стан на посівах зернових колосових культур. Виникає гостра потреба у захисті рослин проти борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, тощо.

За теплої вологої погоди потреба  в обробленні посівів проти хвороб листя може виникати і пізніше — до кінця цвітіння. Основна мета — захистити прапорцевий листок, який формує 60-70% усіх вуглеводів, що транспортуються в колос. Оскільки зменшення площі асиміляційної поверхні прапорцевого листа найбільш негативно впливає на озерненість колоса і виповненість зерна. 

Вибір препаратів необхідно проводити відповідно спектру їхньої фунгіцидної дії та наявної домінуючої хвороби. Посіви доцільно оздоровлювати за наявності хвороб (1% інтенсивності ураження рослин  борошнистою росою, 3-5 % септоріозу листя, піренофорозу, інших плямистостей) та сприятливих для розвитку хвороб погодних умов і тривалих рос.

«Тому, фітосанітарна ситуація вимагає постійного моніторингу шкідливих організмів для прийняття своєчасних рішень щодо захисту посівів на кожному конкретному полі», — підсумовують фахівці НААН.

Читати за темою: В Україні погодні умови травня сприяли розвитку ранніх зернових — експерти

Виконано за допомогою Disqus