24 червня 2021, 09:00, Україна

Зміна системи оподаткування спровокує зменшення кількості фермерських господарств — думка

Переведення платників 4 групи єдиного податку на загальну систему оподаткування «вдарить» насамперед по сімейних фермах та невеликих господарствах та сприятиме їх скороченню. Таку думку під час зустрічі, організованої ЕБА для представників бізнесу та посадовців з профільних Комітетів ВРУ, висловив керівник відділу аналізу та адміністрування МХП Павло Мороз інформує  АgroРolit.com.

Однією з ініціатив, урядовців-авторів законопроєкту 5600, пропонується вдвічі підвищити єдиний податок для аграріїв 4 групи оподаткування, а також дискримінувати галузь птахівництва. 

«З'ясувалося, що такий крок дасть бюджету лише плюс 100 млн грн — це крихітна користь для держави. Але натомість ніхто не порахував, скільки втратять місцеві бюджети, де єдиний податок 4 групи є бюджетоутворюючим», — заявив представник МХП.

Нагадаємо, що до 4 групи оподаткування входять не лише агрохолдинги, а й невеликі ферми, які вирощують у селах гусей, куріпок та іншу домашню птицю. Тому така ініціатива піднімає питання про подальше їх виживання.

«Фермерські господарства, які мають КВЕД птахівництво і рослинництво вже й так мають збільшення собівартості продукції сьогодні через підвищення цін на сировину (кукурудза та комбікорми), вони в мінусі вже другий рік поспіль —  як птахівники, так і виробники яєць. І сьогодні їх хочуть перевести на загальні умови оподаткування», —  розповів Павло Мороз.

Читайте також: В Україні потрібно вирівняти податкове навантаження на аграріїв