В Україні потрібно вирівняти податкове навантаження на аграріїв — Сольський

23 червня 2021 248 0
В Україні потрібно вирівняти податкове навантаження на аграріїв — Сольський

В Україні потрібно вирівняти податкове навантаження на аграріїв і створити однакові умови для всіх учасників ринку. Про це заявив голова аграрного комітету ВР Микола Сольський під час експертної дискусії «Податкові новації: реформа чи тиск на бізнес?», організованої Європейською Бізнес Асоціацією, інформує AgroPolit.com.

Під час дискусії представники  бізнесу та високопосадовці з профільних комітетів ВРУ висловилися проти існуючої редакції законопроєкту №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

«Я вважаю, що потрібно було вже давно вирівняти податкове навантаження на аграріїв і створити однакові умови для всіх учасників ринку. Однак в кінцевій редакції законопроєкту 5600 ми бачимо, що документ передбачає додаткове підсилення фіскальних органів — я проти цього. Також проєкт передбачає переведення птахівників на загальну систему оподаткування із заміною єдиного фіксованого податку (4 група) на податок з прибутку. Скажу чесно, я не знайомий з керівниками найбільших птахівничих підприємств, але вносити базові зміни в закон, намагаючись виписати їх під конкретних осіб — це хибний крок», — заявив Микола Сольський. 

Нагадаємо, законопроєкт 5600 — це комплексний документ, який вважається найбільш всеохоплюючим щодо змін в оподаткуванні, і його ухвалення, на думку урядовців, має посприяти збалансованості бюджету. Однак цей законопроєкт не обговорювався публічно, текст його був недоступний профільним фахівцям, його навіть не було в порядку денному уряду, коли його розглядали. Він відразу з'явився у Верховній Раді.

За словами першого заступника голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, народного депутата України Ярослава Железняка, вже завтра, 24 червня 2021 р. цей законопроєкт буде винесений на розгляд комітету і, швидше за все, після погодження потрапить до зали Верховної Ради.

Як зазначається, до ВР подано вже сім альтернативних проєктів, а Європейська Бізнес Асоціація закликає відхилити законопроєкт уряду щодо змін податкового законодавства (№5600) як такий, що перешкоджає розвитку економіки та погіршує інвестиційну привабливість країни. 

Виконано за допомогою Disqus