6 липня 2021, 15:00, Зерно

На Херсонщині дощі ускладнили процес збору врожаю

На Херсонщині збір врожаю проходить в складних умовах через постійні зливи з грозами. Ниви поміж дощами не встигають просохнути, комбайни грузнуть через надмірну вологість, зібраний врожай на складах також частково підтоплено. Про це розповідає Newday.kherson.ua.

«З величезними труднощами встигли зібрати десь половину посіяного ячменю. За лічені години випало 100 мм опадів, тобто майже дві місячні норми. Потік води дістався складів, які розташовані у низині, і незабаром вона піднялася на метр, підмочуючи зерно. В основному зерно вберегли, проте 10-15 т ячменю підмочило настільки, що жоден хлібоприймальний пункт його взяти не погодиться. Будемо сушити», — розповів керівник підприємства «Мрія» Леонтій Новак

За даними синоптиків, рясні дощі у степовій Таврії триватимуть ще до 8 липня, а після очікується сонячна погода впродовж наступних 8 днів. А фермери тим часом рахують збитки, які принесла їм негода. 

«Від хліборобів Бериславського, Генічеського, Каховського районів отримали вже 5 заявок стосовно оформлення довідок про пошкодження посівів для подальшого звернення до держави по компенсацію. Зазвичай оформлення такої довідки забирає всього 2-3 дні. Та зараз обстеження посівів навіть провести складно: поля стоять затоплені і машиною туди просто не проїхати», — прокоментував ситуацію начальник гідрометцентру Херсонщини Юрій Кіріяк. 

Нагадаємо, що раніше аналітики розповіли про вплив погодних умов на стан зернових культур.