22 жовтня 2021, 15:40, Земля

Вартість зрошуваних земель майже вдвічі вища середньої ціни — експерт

Вартість земель у рисових зрошувальних системах приблизно вдвічі вища від середньої ціни по Одещині. Про це розповів директор Інституту рису Національної академії аграрних наук Володимир Дудченко у матеріалі на epravda, пише Kurkul.com.

За словами експерта, на цій землі, окрім рису, можна вирощувати багато інших культур.

Він зазначив, що більшість фермерів вирощують рис на орендованих землях. Інженерна інфраструктура при цьому належить громадам і їх передає в оренду місцева влада.

«Відколи запровадили вільний ринок землі, я не бачив надто великого ажіотажу, хто хотів би продавати землі в рисових системах. Все тому, що це зрошувана земля. Думаю, що її вартість буде зростати», — вважає Володимир Дудченко.

Він додав, що процес вирощування рису є одним з найбільш витратних, якщо порівнювати з іншими злаковими культурами. На гектар посіву в середньому потрібно вкласти 30-35 тис. гривень.

При цьому гуртова ціна рису тримається в межах 15 грн за кілограм через достатньо вигідні умови для імпортних постачальників. Експерт попереджає — якщо ціна рису залишиться на цьому ж рівні, є ризик, що посівні площі будуть скорочуватися.

Читайте також: В Україні ціна гречки б’є рекорди