22 грудня 2021, 08:00, Земля

Названо економічні переваги інтенсивного обробітку ґрунту

Останні кілька років економічна перевага низькоінтенсивних систем обробітку ґрунту стає все сумнішою. Тому фермери переходять до технологій оранки чи інтенсивного суцільного рихлення ґрунту. Таку думку висловив бренд-менеджер «Пьоттінгер Україна» Володимир Мірненко в матеріалі «Інтенсивне землеробство для стабільних врожаїв. Як реагувати на зростання цін на зернові та добрива?» на Latifundist.com.

«Ціни на зерно мають тренд до зростання і допускають високі витрати на інтенсивний обробіток. Ціни на добрива та хімічні ЗЗР зростають значно швидше, ніж на пальне. Всі ці фактори говорять на користь технології оранки чи інтенсивного суцільного рихлення», — зауважив експерт. 

З його слів, глибокий інтенсивний обробіток насичує ґрунт киснем. Це запускає процес мінералізації — органічна речовина ґрунту стає доступною поживою для рослин. Оборот пласта перерозподіляє пожнивні рештки в орному горизонті. Мінералізація пожнивних решток на глибині 15-25 см (за умови доступу повітря) стає частковою заміною депозитним добривам.

«Почати варто з лущення стерні. Найпопулярнішою машиною для цієї операції є короткобазова дискова борона. Лідерські позиції вона зайняла завдяки високій продуктивності, можливості працювати по великій кількості пожнивних решток та не високим витратам дизелю», — розповів Володимир Мірненко. 

Читайте також: В Україні тенденція до збільшення виробництва сільгосппродукції