12 січня 2022, 12:20, Світ

Нестабільна ситуація в Казахстані може призвести до зростання цін на пшеницю

Нестабільна ситуація в Казахстані може призвести до посилення контролю вивезення зернових та інших товарів на кордоні, а також може спричинити зростання цін та знецінити внутрішню валюту. Про це пише Latifundist.com, з посиланням на «УкрАгроКонсалт».

Як зазначається, Казахстан входить до ТОП-10 основних експортерів пшениці та займає друге місце з експорту борошна у світі.

«Поточні політичні події в Казахстані викликали перебої у роботі інтернету та призупинення роботи банків у великих містах країни. У зв'язку з цим найближчим часом валютні операції, що вимагають передоплати, можуть бути відстрочені, що може дещо уповільнити активність торгівлі зерном на середньоазіатському ринку», — розповіла аналітик зернового ринку Марина Маринич.

За її словами, політична та фінансова нестабільність у середньостроковій перспективі може спричинити посилення контролю вивезення, зокрема зернових на кордон, що може призвести до зростання цін на пшеницю та борошно.

Читати за темою: Влада Казахстану озвучила кроки для стабілізації ситуації в АПК

Зазначається, що уряд скоріш за все спробує проконтролювати внутрішні ціни на соціально значимі товари, щоб уникнути дефіциту та ажіотажного попиту.

«На тлі невдалого власного врожаю зерна в Казахстані у 2021 р. імпорт пшениці з Росії, за деякими оцінками, може досягти 4 млн т, але за умов нестабільності цей показник може ще більше збільшитися», — акцентувала Марина Маринич.

Експертка додала, що ситуація негативно позначиться на економічному стані Казахстану. За її словами це може призвести до знецінення внутрішньої валюти.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.