Влада Казахстану озвучила кроки для стабілізації ситуації в АПК

11 січня 2022 221 0
Казахстан
DepositphotosКазахстан

У Казахстані прийнято низку рішень, які покликані стабілізувати ситуацію у сфері АПК та запобігти дефіциту продукції. Про це пише Latifundist.com.

Так, Президент Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв дав доручення уряду призупинити утилізаційний збір «Оператор РОП» та згодом передати цю функцію державним органам. Він зазначив, що у підприємців та загалом у суспільстві безліч питань викликає діяльність компанії, яка називається «Оператор РОП». Президент РК наголосив, що дійшло до того, що було організовано певний громадський рух проти цієї приватної компанії.

«Доручаю уряду вжити заходів щодо припинення утилізаційного збору та розпорядження утилізаційним збором «Оператор РВП». Цим має займатися державна організація, як у зарубіжних країнах. Щодо самих зборів, слід переглянути їхні ставки. Функції держави щодо утилізації, підтримки автомобільної промисловості та сільгоспмашинобудування ніхто не скасовував», — прокоментував Президент Республіки Казахстан.

За його словами, держава продовжить підтримку автомобільної промисловості та сільгоспмашинобудування.

«Крім того, це питання необхідно конструктивно обговорити з бізнесом та громадськістю. Слід розглянути питання про надання покупцям вітчизняних автомобілів та сільгосптехніки ваучерів за рахунок утилізаційного збору», — йдеться у повідомленні.

Крім того, видання Eldala пише, що у країні з 6 січня 2022 р. запровадили заборону на вивезення худоби терміном на 6 місяців, а також деяких овочів.

Повідомляється, що заборона вивозу великої та дрібної рогатої худоби, картоплі та моркви введена з метою стабілізації цін та для виключення виникнення дефіциту на внутрішньому ринку.

Зазначається, що міністерство сільського господарства Республіки Казахстан здійснюватиме щоденний моніторинг та аналіз поточного положення в країні. У разі стабілізації ситуації із забезпечення внутрішнього ринку, буде розглянуто питання щодо скасування обмежувальних заходів.

Читайте також: Китай агресивно нарощує запаси харчів, піднімаючи світові ціни

Також видання Eldala повідомило, що Уряд Казахстану за дорученням президента встановив граничні ціни на роздрібну реалізацію зрідженого нафтового газу, бензину та дизпалива. Ціни діятимуть протягом 180 днів.

Eldala також повідомляє, що указом президента РК Єрбола Карашукеєва призначено міністром сільського господарства РК. Зазначається, що Єрбол Карашукеєв у липні минулого року вже був призначений на посаду віце-міністра — виконувача обов'язків міністра сільського господарства РК, після того, як колишній глава Мінсільгоспу Сапархан Омаров пішов з посади після критики глави держави.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus