25 січня 2022, 08:00, Агрохімія

Зростання цін на добрива та пальне змусять фермерів шукати нові шляхи економії — думка

Зростання цін на добрива, газ та пальне змусять фермерів шукати нові шляхи економії та заощадження. Про це розповів керівник СФГ «Стецівське» Василь Брусліновський у матеріалі «У малих та середніх господарств врожайність завжди більша, ніж у холдингів» на Kurkul.com.

«Приміром, раніше солома на полі була проблемою, не знали куди її подіти. Але ж вона може бути потужним джерелом відновлюваної енергії. Варто замислитися над тим, щоб робити щось на кшталт пелет. Це буде адекватна альтернатива шалено дорогому газу. Через рік-два відповідь прийде сама», — зазначив фермер.

За словами Василя Брусліновського, наразі у господарстві завдяки комбайну Massey Ferguson 7370 Beta мають змогу подрібнювати навіть кукурудзяні стебла 5 м заввишки.

«Ми їх перебили, а землю переорали так, що жодної купки не залишилося. Я абсолютно певен, що гірше для ґрунту від цього не буде точно — воно все перегниє, щось навіть дасть для гумусу, збагатить такими елементами, як калій і фосфор. Раніше у нас були проблеми з врожайністю пшениці, якщо сіяли після кукурудзи або соняшника, через те, що залишалися грубі рештки. А от після того, як добре подрібнили кукурудзу і пройшлися плугом, пшениця вродила добре», — додав аграрій.

Читати за темою: Вітчизняні аграрії забезпечені мінеральними добривами до весняної посівної лише на 11% 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.