26 січня 2022, 08:00, Зерно

На Півдні 60% посівів озимого ячменю перебуває у слабкому стані

Через температурні гойдалки частина озимини на полях Півдня підмерзла. Повідомляє «Голос України».  

Як показує моніторинг, подекуди на полях озимий ячмінь змінив колір з зеленого на рудуватий, а 60% його посівів перебувають у слабкому та зрідженому стані, і лише до 5% — у доброму, решта — у задовільному. З озимою пшеницею справи помітно кращі: слабкими та зрідженими є сходи на 22-25% поля, а на 61-63% площ їхній стан задовільний

«Озиму пшеницю торік сіяли наприкінці вересня, ячмінь — у середині та наприкінці жовтня. Але дощів не було, тож зерно просто лежало у сухій землі, а вегетація почалася із кількатижневим запізненням порівняно зі звичними строками. Відтак сходи до настання серйозних холодів встигли хіба що по три листочки викинути, та й ячмінь лише на початковій стадії кущування. Тож морози до -12°C, а на півночі до -19°C, ще й без захисту снігового покрову, не могли не зашкодити», — розповів завідувач відділу рослинництва та неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН України, доктор сільськогосподарських наук Сергій Заєць.

Тож аграріям залишається просто чекати, якими будуть наступні місяці: що триваліші морози без снігу, то швидше «тануть» надії на гарний урожай озимих влітку.

Читайте також: У Держпродспоживслужбі розповіли про кількість гризунів в озимині

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.