У Держпродспоживслужбі розповіли про кількість гризунів в озимині

24 січня 2022 155 0
Миша
DepositphotosМиша

У посівах озимої пшениці заселення мишоподібними гризунами становить 40-65%, за середньої чисельності до 3 жилих колоній на 1 га у господарствах Запорізької та Кіровоградської обл. У посівах озимого ріпаку нараховується до 3, а на Запоріжжі до 5 жилих колоній на 1 га, у них до 9 жилих нір на 72% обстежених площ. Повідомляє Kurkul.com на основі даних Держпродспоживслужби.

«У видовому складі переважає полівка звичайна, в інших стаціях миша польова та миша лісова. В Одеській та Херсонській обл. у прикрайових смугах зернових обліковували курганчикові миші, 1-2 курганчика на га, які зелені майже не споживають, а харчуються насінними кормами», — повідомили фахівці. 

Як повідомили в Держпродспоживслужбі, надалі загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність.

Читайте також: На Дніпропетровщині в 12 господарствах запровадили карантин

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus