Ціни на добрива будуть знижуватись, але ситуація неоднозначна — коментар експерта

4 лютого 2022 4620 0
Ціни на добрива будуть знижуватись, але ситуація неоднозначна — коментар експерта

На світовому ринку добрив неоднозначна ситуація — після досягнення максимальних рівнів у листопаді-грудні 2021 р., у всьому світі спостерігається незначне зниження цін. За прогнозами експертів до весняної посівної буде корекція, проте наскільки глибока ніхто не знає. Пише Kurkul.com.

Деякі країни задля стабілізації цін на внутрішньому ринку прийняли ряд заходів. Так, Уряд Росії запровадив тимчасову заборону на експорт аміачної селітри з 2 лютого по 1 квітня 2022 р. включно. За прогнозами відомства, обмеження експорту дозволить забезпечити аграріїв необхідною кількістю аміачної селітри в період її максимальних закупівель — з січня до березня, а також запобігти зростанню цін на цей вид добрив в умовах активного попиту.

Водночас Польща з 1 лютого знизила ПДВ на добрива з 8% до 0%.

За поясненням директора з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива (UMF)» Сергія Рубана, дані заходи не матимуть вплив на ринок України, оскільки цей ПДВ не враховується в експортно-імпортних операціях.

«Це може вплинути на зниження ціни польських добрив, але поляки на український ринок не будуть продавати дешевше, ніж це буде дозволяти світовий ринок», — пояснив Сергій Рубан.

За його словами такі заходи варто було б запроваджувати й в Україні, проте наш Уряд навряд чи на це піде.

Також Сергій Рубан прокоментував ситуацію, яка склалась наразі на ринку добрив.

За словами експерта, в Україні ціни на добрива відповідають світовим прайсам і наразі відбувається незначне зниження.

«Із деяких позицій ціни зростають, як от по аміачній селітрі. Деякі добрива навпаки зараз дешевшають. В Україні просіла ціна на карбамід, через зниження прайсів на світовому ринку. На сьогоднішній момент це приблизно $250», — пояснив експерт.


Щодо інших видів добрив, то за словами Сергія Рубана, ситуація наразі неоднозначна. Якщо сульфат амонію та КАС не просідають, то аміак на світовому ринку подорожчав на $100.

Як пояснив Сергій Рубан, на ринок продовжують діяти ситуативні фактори і, зважаючи на динаміку цін у 2021 році, цього року можливими є два сценарії: спекулятивне зростання на тлі великих фінансових вливань в економіку та відновлення ринкових цін і попиту після періоду стабілізації.

«Отже, відповідь на питання про можливості потенціалу зростання ціни на мінеральні добрива слід шукати в економічному циклі останнього десятиліття. Для цього достатньо лише поглянути на цінову динаміку різних ринків. Зважаючи на всі природні відмінності в динаміці в червні 2010 р.-серпні 2011 р. і в аналогічному періоді 2020-2021 років, можна помітити, що найбільше із загального контексту вибивається динаміка цін природного газу у 2021 році», — розповів Сергій Рубан у блозі на Latifundist.com.

 

Таким чином, за його словами, поки високі ціни на природний газ утримуватимуться, розраховувати на низьку ціну аміаку неможливо. 

«Просто через принцип паритетності цін в міжнародній торгівлі. Адже аміак є основною сировиною для виробництва як азотних, так і більшості фосфорних добрив», — пояснив директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива (UMF)».

За прогнозами експерта, до весняного сезону відбудеться корекція цін на мінеральні добрива. Наскільки вона просяде і на якому рівні залишиться ніхто не знає. Проте, за словами Сергія Рубана, однозначно буде спостерігатись зниження ціни.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus