9 лютого 2022, 13:00, Світ

Лукашенку невигідно зупиняти поставки в Україну

Якщо Лукашенко зупинить імпорт нафтопродуктів в Україну, Білорусь втратить основний ринок збуту. Про це пише biz.censor.

Нагадаємо, самопроголошений Президент Білорусі Олександр Лукашенко 7 лютого заявив, що Мінськ не постачатиме Україні пальне й електрику, якщо Київ піде на конфлікт із Москвою.

Однак, за інформацією видання, у разі реалізації обіцянки, білоруська економіка постраждає більше за українську.

«Україна для Білорусі є другим найбільшим ринком збуту товарів. При цьому, для ключових експортних товарів Білорусі український ринок є безальтернативним після запроваджених санкцій Європейським союзом та заборони імпорту і транзиту білоруських товарів по своїй території», — йдеться у повідомленні. 

Так, минулого року українські підприємства поставили на білоруський ринок товарів на $1,5 млрд (ріст на 11,2% у порівнянні з 2020 р.). Водночас білоруси експортували в Україну товарів на $4,8 млрд (+66% до 2020 р.).

З Білоруссю Україна має найбільше негативне сальдо зовнішньої торгівлі. У 2021 році білоруський імпорт в Україну на $3,32 млрд перевищив експорт українських товарів у цю країну.

Читати за темою: Україна зможе замінити білоруський імпорт європейським — економіст

Для України білоруський ринок знаходиться на 14 позиції за обсягами експорту, поступаючись Румунії ($1,54 млрд), США ($1,62 млрд) та Угорщині ($1,63 млрд).

П'ятірка найбільших експортних позицій до Білорусі за 2021 р. виглядає так:

  • чорні метали — $196 млн;
  • корми для тварин — 191 млн;
  • зернові, олійні та насіння — $152 млн;
  • важке машинобудування — $102 млн;
  • рухомий склад та його частини (залізничні вагони, вагони для трамваїв, обладнання для шляхової техніки) — $78 млн. 

«Водночас, майже 50% білоруського імпорту в Україну — це нафтопродукти, яких у 2021 році ми придбали у білоруських НПЗ на $2,85 млрд. Зокрема, це дизельне пальне, бензини, зріджений газ та бітум», — зазначили у виданні.

Також Білорусь контролює 31% імпорту добрив в Україну, у 2021 р. було поставлено білоруських добрив на $517 млн.

За даними Національного статистичного комітету Білорусі, у 2021 році Україна була другим найбільшим ринком збуту білоруських товарів. На першому місці – Росія.

«Тобто, у випадку участі Білорусі у військовій кампанії Кремля проти України, білоруська економіка остаточно втратить ключові ринку збуту з яких отримує додаткову валютну виручку, яка потім вимивається сплатою Росії за поставки товарів», — зазначається у повідомленні.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.