Україна зможе замінити білоруський імпорт європейським — економіст

8 лютого 2022 148 0
Україна зможе замінити білоруський імпорт європейським — економіст
Depositphotos

Лукашенко погрожує Україні зупинкою поставок товарів, якщо Київ піде на конфлікт із Москвою. Проте економіст Олексій Дорошенко вважає, що частину білоруських товарів у разі обмеження їхнього імпорту Україна може замінити європейськими або взагалі відмовитися від закупівлі, пише dsnews.ua.

Експерт зазначив, що Україна завозить з Білорусі три головні групи товарів.

«Зокрема, нафтопродукти — російська нафта або російський газ, які білоруси переробляють. Майже 50% мастил в Україні — білоруські. Втім, їх можна замінити європейськими — до прикладу, поляки, які мають нафтопереробний завод у Литві, зараз тестують постачання мастил. Складніша ситуація з бітумом — його теж можна було б завозити з ЄС, але цей ринок нами наразі не дуже відпрацьований», — розповів Олексій Дорошенко.

Читати за темою: Україна втратила одного з небагатьох постачальників дизельного пального

Водночас, зазначив він, білоруські добрива сьогодні є великою проблемою, бо цей ринок для України може закритися або через переорієнтацію поставок у Росію, або через санкції США.

«Сьогодні «Білоруськалій» не має ринку збуту в Європі, оскільки Литва відмовилася від транзиту добрив через свою територію, таким чином заблокувавши поставки на зовнішні ринки. Росія, через обмеженість портових потужностей, не може допомогти Білорусі у вивозі через свою територію. Тож найближчим часом буде відбуватися зменшення виробництва білоруських добрив, аж до повного закриття і продажу підприємства», — додав економіст.

Щодо продукції білоруського машинобудування Олексій Дорошенко додав, що Україні варто було б взагалі відмовитися від неї.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus