13 квітня 2022, 18:00, Україна

Як оптимізувати живлення культур за дефіциту добрив — поради експертів

Застосування добрив — це необхідний захід в технологіях вирощування сільськогосподарських культур, без якого не отримати високих показників врожаю. На жаль наслідки війни призвели до зростання цін на добрива та їх дефіциту. Про це повідомили у пресслужбі компанії Агротехносоюз.

Як зазначили фахівці, в загальному ситуація із внесенням добрив в Україні розвивається наразі в трьох напрямках:

  • перший — господарство має достатні запаси добрив на всі посівні площі;

«В таких ситуаціях важливо, щоб рослини використали дорогі добрива максимально ефективно».

  • другий — господарства зменшило норми внесення;

«В такому разі внесених добрив не вистачить для формування високих показників урожайності минулих років. Проте якщо в попередні роки добрив вносили достатньо, рослини можуть компенсувати дефіцит, засвоюючи залишки елементів живлення з ґрунту».

  • третій — посіви взагалі залишаться без внесення добрив.

Компанія HuminTech рекомендує в усіх трьох випадках посилювати технології стимуляторами та антистресантами для максимально ефективного використання добрив рослинами.

«В Україні використовується декілька продуктів, які суттєво підвищують коефіцієнт засвоєння елементів живлення із внесених добрив та ґрунту, — Фульвітал Плюс у сухій та рідкій формі, Фульвігрейн Стимул в. с. та Фульвігрін Стимул в.с., Фульвітал Плюс Цинк з. п., Фульвігрін Бор в. с., а також препарати Гуміфілд в. г. та Гуміфілд ВР-18, які містять у складі високоякісні гумінові та фульвові кислоти з високою біологічною активністю», — зазначають фахівці.

Основними діючими речовинами цих препаратів є гумінові та фульвові кислоти. Це органічні сполуки, які формуються мільйони років у результаті хімічних та біологічних перетворень рослинних і тваринних решток. Як повідомляють експерти, фульвові кислоти виробництва збільшують засвоєння елементів живлення рослинами на 15–30%.

За їх порадами, для забезпечення найвищого ефекту необхідно працювати комплексною технологією. Проте також важливо, щоб внесення були проведені в критичні періоди розвитку культури. Наприклад, для соняшнику у фазу (V5–V8) 3–4 пар листків, коли закладається кількість квіток на рослині, та у фазу (R1–R3) зірочки, коли утворюються квітки та визначається потенційна кількість насінин у кошику.

Читайте також актуальні матеріали на сайті: