Діна Біла: Під час війни, ми вибрали фронт забезпечення людей овочами

13 квітня 2022 544 0

Діна та Олег Білі

Ми продовжуємо цикл лайфстайл історій, про роботу фермерів в умовах воєнного стану. Сьогодні мова піде про сімейне овочеве господарство Олега та Діни Білих на Черкащині. Власники попри війну не поміняли плани на агросезон 2022: з вірою у ЗСУ сіють розсаду, висадили вже ранні сорти картоплі та намагаються підтримувати зв’язок з клієнтами.

Про господарство ми дізнались із соцмереж. Діна Біла активно веде сторінки в Facebook, Instagram та TikTok. Там вона відкрито розказує секрети овочівництва, інколи щиро каже про невдачі, та загалом не соромиться бути справжньою. Хоча у нас зараз війна, часто чуємо про можливе назрівання продовольчої кризи. То такі блоги реально дають привід взяти себе в руки: «Он фермерка з Тального висадила картоплю. Каже, що буде людям що їсти. Чого ж хвилюватись?». Тому у сьогоднішньому матеріалі Kurkul.com: які сорти овочів садити, секрети вирощування картоплі, як побудувати сімейний бізнес та багато цікавого.

Читати за темою: Овочі в умовах війни: планове виробництво, посівні площі, залишки

Kurkul.com: Пані Діно, розкажіть про ваше господарство. Коли почали займатись вирощуванням овочів? Що саме вирощуєте?

Діна Біла: Ми почали вирощувати овочі на продаж ще у 2016 році. Перший рік, за відсутності досвіду і знань, саджали лише білокачанну капусту —  результати нас засмутили. Проаналізували свої помилки та потреби ринку — вирішили розширити овочевий асортимент. Почали вирощувати баклажани, перці, огірки, помідори, картоплю, кабачки, фіолетову капусту. Згодом додали ще моркву, столові буряки, цибулю і солодку кукурудзу. Наразі засаджуємо 0,7 га. Площа невелика, але використовуємо її дуже раціонально. Працюємо удвох з чоловіком, лише висаджувати розсаду допомагають родичі.

Kurkul.com: Які плани мали до війни? Що змінилось в вашому господарстві за теперішніх умов?

Діна Біла: До війни ми планували розширення площ. Зокрема, хотіли розорати край площі та розширити ділянку під полуницю. Наразі плани відклали до кращих часів, обробляємо те, що вже є. До речі, полуничні грядки з’явились у нас лише 2 роки тому. Єдине від чого відмовились цього року — це зелена цибуля, оскільки вирішили, що краще площу виділити на більш потрібні овочі. 

Читати також: Любомир Гайдамака: Ми змогли диверсифікувати виробництво, і замість креветок тепер вирощуємо овочі

Kurkul.com: Насправді багато хто з початку агресії росії розгубились. Паніка і шок. Чи був у Вас переломний момент, коли раціональність перемогла емоції й ви склали подальший план дій?

Діна Біла: Перші 2 тижні війни наші думки про початок нового сезону були невизначені, більше схилялись до думки, що все пропало, кінець нашій діяльності. Було незрозуміло, як далеко зайдуть ворожі війська, які області попадуть під окупацію, також не знали чи чоловіка не призвуть для захисту нашої держави. Оскільки роль Олега у нашій справі головна, то і вирішальне слово було за ним. З часом він заявив, що життя продовжується і правильно було б розпочати весняні польові роботи. Я його підтримала, бо за цей час і моя думка змінилась кардинально. Тому стали думати не лише за себе та свої страхи, а й за людей —  війна закінчиться, а людям буде потрібна їжа, а в нашому випадку домашні овочі. Ще мене надихнув блог людей, які мають квітковий бізнес і теплиці у Харківській обл. Попри обстріли, сезон вони почали, а їх бойовий дух і завзяття дуже підбадьорили. 

Kurkul.com: Повернемось до старту сезону. У соцмережах ви нещодавно закинули фото розсади з підписом «Сіємо розсаду і віримо в ЗСУ». Щодо насіння: які сорти використовуєте особисто і можете рекомендувати іншим.

Діна Біла: Сорти білокачанної капусти сіємо ранні, середні, середньопізні, пізні. В більшості користуємось голландськими гібридами F1, наприклад Агресор, Адаптор, Корсума, Етма. Вирощуємо 3 види баклажанів — класичні сині, білі та круглі (Фабіна, Бібо та Геліос), близько 8 сортів болгарського перцю: від звичайного білозірського до відбірного кубовидного, а також є Ратунда (сорти Геркулес, Моноліт, Екла, Любов, Антрацит, Мазурка, Тесла). Помідори саджаємо Уліссе та Солероссо, нашим покупцям вони подобаються. Полуниця — сорти Альба, Азія, Флоретта і минулого року досадили сорт Румба. Насіння і торф для розсади купуємо восени, щоб весною не обирати із тих залишків, які будуть в постачальників. Все замовляємо через інтернет-магазини.

Читати ще: Овочевий дайджест — кращі матеріали про овочівництво

Kurkul.com: Вагому частку площ вашого господарства становить картопля — дуже важливий овоч для українців, які сорти картоплі вирощуєте? 

Діна Біла: Так, ми вирощуємо такі сорти картоплі — ранні Рів’єра та Каррера, середні Беллароза, Рокко, Гранада. Мали ще Пікассо та Чернігівська, але їх ми на насіння не залишали, бо, на нашу думку, мають меншу конкурентну спроможність. Згадую, для першої посадки придбали в інтернет-магазині 200 кг ранньої картоплі. Це був вдалий крок, бо отримали гарний, рясний врожай. Залишили собі на насіння і також продавали людям. Інші сорти картоплі на розвід шукали у знайомих.

Kurkul.com: Ви вирощуєте ранні сорти картоплі. Морозів не боїтесь? Яку агрохімію та добрива при цьому застосовуєте?

Діна Біла: Картоплю після посадки ми не підгортаємо валками, а просто закопуємо і розрівнюємо площу, щоб потім накрити її прозорою плівкою, або агроволокном. Таким чином вона швидше проростає. Така технологія дозволяє збирати врожай вже на початку червня. У цей час на ринок ми виходимо із полуницею, ранньою капустою та молодою картоплею. А тоді поступово долучаємо й інші овочі. На агрохімії не економимо. Купуємо в основному через перевірені інтернет-магазини, щоб всі препарати були сертифіковані і якісні, безпечні для людей та не шкодили бджолам. Але використовуємо небагато препаратів, жодних стимуляторів росту. При посадці картоплі додаємо нітроамофоску і то небагато, щоб не нашкодити. А взагалі основне добриво на нашому городі — це перегній, обов’язково раз на 3 роки вносимо його у ґрунт. 

Читати за темою: Перспективні сорти картоплі в Україні — описи новинок 2020 року

Чи з війною чи без, головна порада для картоплі — це обирати якісний посадковий матеріал, не нехтувати пророщенням бульб перед посадкою. Навіть 2-3 дні у теплі та вічка оживають, розпочинають розвиток паростків. Також ми практикуємо посипати рівчак перед посадкою картоплі попелом і, як я вже зазначала, додати в ці ж рови трохи нітроамофоски та тоді картопля вродить рясно, так що і для себе і для продажу вистачить.

Kurkul.com: Тобто після висадки картоплі, вся увага у вас на овочі. Їх ви висаджуєте з власної розсади в парниках. Як вдається їх огрівати, бо ціни на газ зараз лякають.

Діна Біла: Зараз наші будні зайняті вирощуванням розсади у теплиці. Зробили її самі зі старих вікон та плівки. Отоплюємо дровами. Вже зійшла рання капуста, баклажани, перці, помідори, тому чоловік топить у ній щоночі, вдень поливає, провітрює. Я можу допомогти розкладати насіння по касетах і періодично заходжу виривати дрібні бур’янці, ну і звісно познімати свої сторіс. Люблю ділитися з підписниками нашими робочими моментами. Окремо розсаду не продаємо, для цього треба додаткові теплиці. І повірте, коли вона готова до продажу, нема на це часу, бо треба швиденько висаджувати. Ми, звичайно, один рік спробували, то ледь впорались. Добре, що її було не так багато, дещо навіть пропало. То зробили висновок, цю нішу ми не осилимо, треба щось одне обирати.

Читати також: Вирощування овочів і розсади на Кременчуцькій овочевій фабриці

Kurkul.com: З соцмереж зрозуміло, що господарювати Вам допомагає чоловік і маленький синочок. Як розподіляєте роботу?

Діна Біла: Я б навіть так сказала, господарює чоловік. Він на городі щоденно, з самого ранку і до вечора  — сапає, поливає, підгортає, при потребі обробляє від хвороб чи шкідників, підв'язує високорослі помідори, вибирає овочі між базарними днями, а я допомагаю безпосередньо підготувати до продажу. Копаємо картоплю, моркву та інші коренеплоди, збираємо овочі, все це сортуємо, фасуємо. Синок коли був менший, то частіше бував з нами на городі, а зараз частіше проситься на ринок, бо навчився рахувати. Інші наші робітники — це лише родичі, батьки, сестри та брати. А наймати людей ми не хочемо, бо любимо вкладати в роботу свою душу. Самі ж і продаємо, маємо невеличке торгове містечко на ринку. 

Kurkul.com: Ваш блог дуже корисний для фермерів — ви відкрито даєте поради, ділитесь досвідом та програшем. В сучасний період ваш блог можна легко описати фразою — «війна війною, а мені треба картоплю садити». Як поміж роботою і вічним потоком новин з фронту не падати духом і залишатись на позитиві?

Діна Біла: Треба не зациклюватися на новинах, відволікатися — читати, малювати, дивитись фільми, кумедні відео, не критикувати себе за те, що в нас порівняно безпечно, а десь ні — ми не винні у цьому. Також розмовляти з сусідами та знайомими про найближчі плани на сьогодні/завтра. Особисто мені це допомагає — 2 або 3 справи на наступний день запланувати та тоді настає спокій, здається що повернувся мирний час і контроль над своїм життям. Ну і звичайно вірити в мир і наші Збройні сили.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus