12 червня 2022, 12:30, Садівництво

Через окупацію Півдня сезонні фрукти зростуть в ціні

Через окупацію територій Херсонської та Запорізької областей у сезон свіжих овочів та фруктів очікується підвищення цін та менший вибір. Про це розповіла посол з особливих доручень в МЗС та колишня в.о. міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева, пише УНН.

«Тимчасово окупованими територіями, які постачали овочі та фрукти, на сьогодні є частина Запорізької області і Херсонська область. Ситуація там складна, і постраждали не лише фермерські господарства, а й великі виробники, які себе зарекомендували, які розвивали своє виробництво останні як мінімум 5 років і які були достатньо потужними, щоб постачати свою продукцію в мережі супермаркетів. Якщо говорити, чи буде дефіцит, то, можливо, його не буде, але те, що продукції буде менше, то це однозначно. У результаті нас, як кінцевих споживачів, чекає менший вибір, але більша ціна», — повідомила Ольга Трофімцева.

Вона зазначила, що нестача буде спостерігатися по ягодах, кавунах, динях, кісточкових, зокрема, мелітопольській вишні.

«У Херсонській області — один з найбільших виробників спаржі, відповідно цього продукту теж буде менше на полицях. Також з Півдня постачаються овочі ранньої групи, які вирощуються не в теплицях, а у відкритому ґрунті, зокрема це помідори», — додала експертка.

Окрім того, за словами Ольги Трофімцевої, є проблеми у виробників і на підконтрольних Україні територіях — це внутрішня та експортна логістика.

Читати за темою: «Окуповані» овочі та фрукти — чи є альтернатива мелітопольській черешні та херсонським кавунам?

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.