Кавун

«Окуповані» овочі та фрукти — чи є альтернатива мелітопольській черешні та херсонським кавунам?

3 червня 2022 657 0

З чим найбільше в українців асоціюється Херсон. Зрозуміло — це кавуни, які стали вже окремим брендом. Наразі регіон знаходиться під тимчасовою окупацією московитів. Ми сподіваємось, що наші хлопці з ЗСУ зроблять все можливе, щоб баржа з кавунами відправилась з Херсону до Києва, але на сьогодні ситуація невизначено важка.

Другий регіональний бренд в окупації — мелітопольська черешня. Новини про те, що окупанти викрадають її у фермерів і самостійно реалізовують майже нікого не здивували. Бо ми знаємо, на які звірства готові рашисти. Тому в сьогоднішньому матеріалі розбираємось чи є альтернатива цим «окупованим» продуктам, і за якою ціну українці ласуватимуть черешнею та кавунами.


«Окупована» черешня заповнювала половину вітчизняного виробництва 

В Україні розпочався сезон черешні. У тім цьогоріч на ринку не буде представлена  мелітопольська черешня. Через окупацію її доставити неможливо. Та розберімось чи така втрата вагомо вплине на ринок в Україні?

Як стверджувала аналітик Асоціації Ягідників України Марія Лакеєва, останні роки ситуація на ринку черешні в країні ставала дедалі складнішою. По-перше, виробництво кісточкових скорочувалось, а по-друге, конкуренція з імпортною продукцією, зокрема з Узбекистану, посилювалась. 

«Ми бачимо, що Узбекистан продовжує експансію й на світовий ринок черешні. При цьому в деяких випадках витісняє Україну. Наприклад, в минулому сезоні наша Асоціація провела більше сотні B2B зустрічей з міжнародними байєрами, та ми отримали не один запит на українську черешню, в тому числі від італійських компаній. Проте, на жаль, нам було нічого їм запропонувати. В результаті, на цей ринок зайшов Узбекистан», — розповіла аналітик.

В Україні площі плодової черешні у 2020 р. склали 10 тис. га, загальна площа насаджень — 11,6 тис. га. Загальне виробництво становило 63,5 тис. т черешні у 2020 р., це менше, ніж у 2018 р., коли спостерігався пік виробництва. І тенденція до зменшення насаджень і врожаю продовжувалась.

Черешня

У сезоні  2021 р., коли надлишок місцевої черешні на ринку був максимальним, а ціна, навпаки, мінімальною, Україна імпортувала рекордний за всю історію обсяг цих фруктів — 2 тис.т. За весь сезон українські експортери змогли відвантажити лише 466 т черешні. І це історично низькі показники.

Президент Асоціації Ягідників України Ірина Кухтіна зауважила, що Мелітополь та Херсонщина разом давали понад половину української черешні. Фактично цей весь обсяг втрат має покрити імпорт.

Читайте також: Ірина Титарчук: Ми надаємо допомогу жінкам зі сфери агробізнесу, які постраждали від війни

Звідки зможе приїхати ягода на українські ринки? Найбільшими виробниками черешні у світі у 2021 р. були Туреччина, США, Чилі, Узбекистан та Іран. Тому зрозуміло ягода в Україну прибуде з найближчих — Туреччини та Узбекистану. Також можливий експорт з Польщі та Молдови, яка виготовляє не так багато, як попередні країни.

Щодо внутрішнього виробництва, то наразі рання ягода прибуває з Закарпаття, а також з Черкащини, Вінниччини та Одещини.

Ціни на черешню у 2021 році

Останні сезони черешня не була дешевою ягодою. З вищеописаного ми розуміємо чому. Згадаємо, минулоріч ціни на ягоди в Україні дуже відрізнялися: у Вінниці придбати черешню можна за ціною 150 грн/кг, в Києві — 120-200 грн/кг. Мелітопольська черешня була куди дорожча.

Ціни на черешню в сезоні 2021 (взято з просторів інтернету)

У цьому ж сезоні ми розуміємо, що вартість логістики зросла удвічі, відповідно й ціна продукції також. Наразі в Києві зафіксовано ціну на ринку у 200 грн/кг, а супермаркетах — 180-220 грн/кг. В регіонах ціна менша — від 80 до 150 грн/кг. Ще слід врахувати й той факт, що зараз на більшості ринках продають закарпатську черешню, а вона завжди була дорожчою (на Закарпатті ціна стартує від 100 грн/кг). Втім, через війну знизилась купівельна спроможність українців. Тому це дещо тримає ціну на ягоду.

Що ж відбувається в самому Мелітополі? 

По-перше, звідти надходять повідомлення про те, що окупанти незаконно відбирають врожай черешні та продають в регіони росії. По-друге, є новини, що деякі садівники готові безплатно роздавати продукцію аби тільки вона не дісталась окупантах. І третій варіант — продавати. Так за інформацією з мереж ціна черешні в Мелітополі дуже низька.

«Сьогодні на ринку бачила нашу черешню по 50 грн/кг, а на вул. Кірова продавали пивний стакан за 30 грн», — коментарі з Facebook-пабліка Новости Мелитополя.

Ми також зайшли на найбільший російський маркетплейс і знайшли оголошення про продаж мелітопольської черешні в Криму. Важко визначити, чи її намагаються продавати садівники чи викрадачі, але факт залишається фактом.

Продаж мелітопольської черешні в Криму за інформацією сайту Avito

Внутрішній ринок може розраховувати на приватні сади

Про ринок черешні ми поспілкувались з доктором економічних наук, професором, академіком НААН Сергієм Квашою. Він зауважив, що ґрунти в Україні досить сприятливі для вирощування кісточкових.

«Так, в нас відома історія черешні з м. Мелітополя та садів у с. Чкалово. Це той делікатес, до якого Україна вже звикла. Чому цей регіон — ґрунти на Запоріжжі були і є  ідеальні для цієї ягоди. Це ще французи розвідали. У Мелітополі перші посадки, з’явились ще в ХІХ ст.», — розповів науковець.  

Щодо інших регіонів, на його думку, внутрішній ринок може розраховувати на приватні сади з Хмельницької обл., Закарпаття, Вінниччини та Півдня країни. Також Інститут садівництва НААН (Київська обл.) має свої насадження, але це значно менші обсяги, ніж в Мелітополі.

Гілка черешні

Науковець вважає, що навіть невеликі господарства та домогосподарства мають можливість вирощувати черешню і продавати на ринках.

«Це не той виробник, який може монопольно тиснути на цінову політику на ринку. Тому наша з вами необхідність звернути увагу українського споживача на черешню. І як тільки вона з’явиться десь в особистих господарствах людей, її будуть реалізовувати, це знизить її вартість», — вважай Сергій Кваша.  

            

Також на високу ціну цієї ягоди впливає той фактор, який змінити не можливо — її сезонність.

«Людині для оновлення крові треба за рік треба з’їсти відро черешні. Але ж якісне споживання цього продукту обмежене — всього 2-3 тижні. І все, делікатес зникає, і може бути далі тільки в морозильних камерах. Тому сезонність споживання — це найперша проблема цього ринку і на неї вплинути не можна». — підсумував Сергій Кваша.  


Чи попливе баржа з кавунами по Дніпру?

У сезоні 2021 р. виробники баштанних в Україні пережили ціновий колапс. Так минулого року гуртові ціни на кавун стартували на доволі високому рівні — 5-6 грн/кг, а потім різко впали до рекордних 0,8 грн/кг. Тобто нижче собівартості. Це змушувало фермерів просто залишати кавуни на баштанах, оскільки навіть за таку мізерну ціну попит не був високим.

Кавун

Також різко скоротився експорт. За підрахунками аналітиків Еast-fruit, на кінець серпня 2021 р. з України було вивезено всього 5,5 тис. т кавунів, що у 4 рази менше, ніж на цю дату 2020 р. і менше, ніж будь-коли в історії.

«Минулого року ціни на кавун у Європі низькими, що зробило експорт менш привабливим. Інша проблема — це обмеженість вирощування в Україні гібридів баштанних, які мають підвищений попит на ринках ЄС, а саме безнасінних кавунів невеликого розміру. Тому українські експортери, як і раніше, поставляють продукцію переважно до тих країн, де споживачі до неї звикли: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Молдова, Білорусь та Румунія. А от постачання до Швеції, Німеччини та Великобританії, залишаються дуже обмеженими», — пояснював економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Проте навіть така ситуація не зупинила імпорту кавунів. Виявилось, що до початку обвалу цін українські трейдери встигли ввезти рекордний обсяг кавуна в країну — понад 10 тис. т (у 5 разів більше, ніж у 2020 р. та у 17 разів більше, ніж у 2019 р.) При цьому основний обсяг кавуна (44%) надійшов із Туреччини. Великі партії поставили також Азербайджан, Казахстан, Узбекистан та Греція. 

Читайте також: Остап Павлюк: На вирощуванні органічних лікарських рослин можна заробити до $5 тис./га

Все це стало підґрунтям для фермерів, яке спонукало до скорочення площ під баштанними. Оскільки їх висаджують виключно на Півдні, то до зменшення кількості кавунів додались ще окупація і бойові дії.

«У цьому сезоні можуть бути певні проблеми з забезпеченням ринку кавунами. Херсонські кавуни — одні з найякісніших продуктів за своїми смаковими якостями. Це особливий смак. Але сподіваємося, що до кінця літа ми зможемо ці території повернути та херсонські кавуни будуть в українців», — зазначив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України Микола Пугачов.

І дійсно ризики дуже великі. Згідно з даними Держстату, в Україні у 2021 р. було вирощено 400 тис. т кавунів, з яких 38% припадало на Херсонську обл. Сюди також додадуться території Миколаївщини, які випадуть через активні бойові дії. Фактично 50% ринку ми втратимо.

Стиглий кавун

Щодо імпорту, то найімовірніше в Україні зустрічатимуться кавуни з Туреччини, Азербайджану та Греції. Проте тут враховуємо те, що морський шлях закритий і поставки будуть здійснюватись сухопутними маршрутами. Відповідно ціна імпортних кавунів буде в рази вищою.

Ми також сконтактували з керівником ТОВ «Дунайський аграрій» Романом Дяжуком. Фермер займається вирощуванням органічної продукції, зокрема і баштанних. З його слів, господарству вдалось вчасно зметикувати та дещо збільшити площі під кавунами.

«Так, ми збільшили посадки органічних кавунів буквально на 10-20%. Засадили ними 50 га. Плануємо вийти на врожайність 45-50 т/га. В нас звичайно не безрозмірний банк землі. По-друге, існують певні ризики: чи люди взагалі купуватимуть органічний кавун у тому обсязі, в якому я запланував. Оскільки, органічна продукція дорожча від звичайної», — прокоментував Роман Дяжук.

Роман Дяжук

Фермеру також важко спрогнозувати ціни, але мінімум на 50% вони зростуть.

«Не можу сказати, тому що органічна ціна формується не як у звичайного кавуна, а трохи за іншими критеріями. Якщо брати ціну, яку фермерів з Херсонщини минулого року — за 1 грн/кг — то це просто пограбування було. На органічні кавуни у нас ціна була близько 5-7 грн/кг. Ранній кавун був дорогий, бо були такі погодні умови, а пізній — дешевший. Тому думаю ціна зросте мінімум на 50%», — зауважив фермер. 


Підсумовуючи зауважимо, що дійсно під окупацією п’ята частина України, росіяни захопили половину площ вирощування в Україні кавунів та черешні. Ця ситуація позначиться на ринку. Нестачу замістить імпортний продукт. Але слушно зауважила Ірина Кухтіна: «З імпортом проблем не буде. Та чи готові будуть українці купувати таку ягоду за запропонованою ціною?»…

© Юлія Маковей, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою