На Вінниччині можливий недобір врожаю кукурудзи через посуху

19 липня 2022 166 0
На Вінниччині можливий недобір врожаю кукурудзи через посуху
LNZ Group

У Могилів-Подільській, Шаргородській та Чернівецькій громадах на південному заході Вінниччини спостерігається ґрунтова та повітряна посуха. Посіви ярих та озимих культур перебувають у незадовільному стані, очікується недобір урожаю.

Про це розповів Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group, передає SuperAgronom.com.

За словами експерта, у деяких районах південно-західної частини Вінницької області з квітня випало лише 50 мм, місцями 80 мм, дощів. Від нестачі вологи страждають кукурудза, соняшник, інші культури. Пшениця, яку вже почали тут збирати, вигорає, нерідко має недоналив зерна.

«В одному з господарств на Шаргородщині, наприклад, кукурудзу посіяли на початку травня, при цьому від дня сівби опадів не було. Наразі посіви невирівняні, зацвіли лише деякі рослини, але при цьому на критичні фази розвитку припала найбільша посуха. Тому навіть якщо качан подекуди закладений, але він повноцінно не сформується, він буде недорозвинений і недозапилений. Адже крім ґрунтової, тут спостерігається і повітряна посуха з температурою +30°C і вища. За таких умов пилок стерилізується, запилення не відбувається повною мірою», — розповів Леонід Чорний.

Посуха на Вінниччині

Така ситуація в багатьох господарствах регіону і майже по всіх культурах. Тож наявна велика загроза недоотримання урожаю.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus