Україна підписала угоду щодо деблокади портів та безпечного експорту зерна

22 липня 2022 379 0
Україна підписала угоду щодо деблокади портів та безпечного експорту зерна
Kurkul.com

У турецькому Стамбулі представники України підписали угоду щодо безпечного експорту українського зерна Чорним морем. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала росія. Повідомляє Kurkul.com.

Експорт планують розпочати наступного тижня.

Як ми повідомляли раніше, будуть створені «зелені коридори» для вивезення зерна з трьох портів України — «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ».

Від України угоду підписав глава делегації, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від Туреччини — міністр оборони Хулусі Акар, від ООН — генсек Антоніу Гутерреш. Дзеркальну угоду від рф підписав міністр оборони сергій шойгу.

Як зазначають наші колеги із Latifundist.com, Україна, Туреччина та генсек ООН підписали «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Документ має бути затверджений Кабміном та оприлюднений у повному обсязі. Аналогічний документ, окремо, мають підписати представники Туреччини, ООН та росії.

«Ініціатива передбачає, що контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Южний» повністю був і залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається», — йдеться в тексті документу.

Також документ не передбачає ніякого послаблення санкцій стосовно росії, попри те, що росіяни неодноразово намагались це прописати. Ініціатива залишатиметься чинною протягом 120 днів із дати підписання всіма сторонами та може автоматично продовжуватися на такий самий період.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus