28 грудня 2022, 08:30, Олійні

У сезоні 2023 соняшник залишиться економічно вигідним — експерт

У сезоні 2023 соняшник залишиться економічно вигідним, оскільки економіка культури тримається на трьох китах — внутрішня переробка, споживання олії та відсутність потреби досушування. Про це розповів керівник напрямку соняшника в компанії «Штрубе Україна ГмбХ» Юрій Унрод у матеріалі «Соняшник в сезоні 2022: хвороби, захист і перспектива на 2023 рік» на SuperAgronom.com.

«Зараз найбільшою проблемою вирощування будь-якої культури є витрати на логістику (або взагалі можливість будь-якої логістики внутрішньої та зовнішньої), витрати на досушування врожаю та можливість  переробки. Соняшник у цих тонких питаннях має рішення і залишається економічно привабливим, попри високі ціни на транспортування. До того ж сама олія має високі котирування цін», — аргументував фахівець.

Наступного сезону в компанії прагнуть продовжити наукову та практичну роботу, закласти низку демонстраційних і тестових посівів для випробування гібридів Strube. 

Загалом портфоліо компанії представлене гібридами соняшнику для різних напрямів та технологій вирощування: є як лінолеві, так і високоолеїнові, для класичної технології та сульфо або Clearfield (Clearfield Plus). Розподілені вони й за групами стиглості: 

  • ранні — для умов Заходу і Півдня України; 
  • середньоранні — адаптовані для всієї території країни; 
  • середньопізні — для отримання максимального врожаю, найкраще в зоні Лісостепу.

Юрій Унрод додав, що потенціал врожайності кожного гібрида напряму залежить від якісного захисту листя, стебла та кошика.

Наприклад, гібриди лінійки Strube цьогоріч вистояли незгоду і забезпечили середню врожайність на рівні 3 т/га. Завдячуючи генетиці та вчасно проведеним заходам захисту, звісно.

Водночас раніше ми писали, що у сезоні 2023 проблема буде з насінням соняшника. Очікується дефіцит у 1-2 млн посівних одиниць

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.