Експерти прогнозують проблеми з поставками насіння соняшника в Україну

26 грудня 2022 786 0
Експерти прогнозують проблеми з поставками насіння соняшника в Україну
Kurkul.com
  • Фермери економлять на добривах
  • Ринок добрив впав на 70%
  • Наступного року буде проблема з поставками насіння соняшника в Україну

Наступного року фермери або зовсім відмовляться від планів вносити азотне живлення, або будуть давати лише четверту чи п’яту частину того, що давали у 2022 р. Також проблема буде з насінням соняшника. Очікується дефіцит у 1-2 млн посівних одиниць. Про це розповів засновник та Голова наглядової ради GROWEX Agro Digital Holding Богдан Лукіянчук у матеріалі «Ринок добрив та ЗЗР падає, насіння соняшника буде в дефіциті, прогнози 2023. Про що ще говорили під час Тrend and Hedge Club» на Latifundist.com.

«Я досить песимістично дивлюся у 2023 рік. По-перше, аграрії будуть економити на добривах. На наступний рік вони або зовсім відмовляться від планів вносити азотне живлення, або будуть давати тільки четверту чи п’яту частину того, що давали у 2022 році. Разом з тим, це нормальна ситуація. Аграрії менше заробляють, а отже повинні «втиснутися» в ту економіку, яка є — вийти в нуль, а вже потім отримати якийсь прибуток. Добрива страждають в першу чергу», — пояснив експерт.

За його словами, наразі ринок добрив упав на 70%. І не лише через те, що аграрії не можуть їх придбати через високі ціни, а й через складну логістику і неможливість завезти їх з-за кордону.

По-друге, за словами Богдана Лукіянчука, аграрії будуть економити на ЗЗР. І цей ринок починає «обвалюватися», бо якщо гербіциди на наступний рік вони ще беруть, то від фунгіцидів майже всі відмовляються.

«По-третє, є проблема з поставками насіння соняшника в Україну. Майже всі мультинаціональні компанії будуть завозити на 30-50% менше насіння. Очікується дефіцит насіння у 1-2 млн посівних одиниць. Хтось заклав менше ділянок гібридизації в Україні, а хтось зробив невелике замовлення на імпортне насіння і не зможе закрити потреби аграріїв. Хоча на ринку повинно бути достатньо насіння Pioneer, бо компанія всі об’єми, які повинні були їхати у 2023 році в росію, буде везти в Україну», — додав Богдан Лукіянчук.

Водночас він впевнений, що всі площі, які не заміновані, аграрії засіють.

Читайте також: Якість пшениці-2022, або чому фермерам не варто продавати все збіжжя з минулого сезону

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus