Україна послабить свої позиції на світовому ринку пшениці — аналітики

17 січня 2023 243 0
Україна послабить свої позиції на світовому ринку пшениці — аналітики
Kurkul.com

Зростання цін на пшеницю відбулося надто пізно, щоб стимулювати фермерів Заходу та Центру розширити її посіви та компенсувати зниження в основних регіонах вирощування. Про це розповіла аналітик УкрАгроКонсалт Марина Маринич.

«Звичайно, цих площ вистачить, щоб задовольнити внутрішній попит і мати надлишки для експорту. Однак, роль України на світовому ринку пшениці сильно ослабне наступного сезону. Частка ярої пшениці буде залежати від зовнішнього попиту та від подальшої роботи «зернового коридору», але, як правило, в Україні ярої пшениці вирощується небагато і наступний сезон навряд стане винятком», — пояснила експертка.

За її словами, посівні площі під озимим ячменем скоротились на 35%. Найвища концентрація посівів залишається в Одеській області, що зумовлено близькістю до морських портів.

Аналітикиня нагадала, що 60-70% експортного потенціалу українського ячменю реалізується в перші три місяці сезону.

Привабливість ярого ячменю полягає в дешевизні технології та швидкому поверненні вкладень (4 місяці від посіву до збирання). Однак цього року може бути проблема зі збутом. За останні кілька сезонів Україна зосередила відвантаження у напрямку Китаю, поступившись російському ячменю рештою ринків збуту, наприклад, ринку Саудівської Аравії. І повернути цей ринок буде непросто», — зазначила Марина Маринич.

Водночас, за її словами, відвантаження до південно-східної Азії, включаючи Китай, можливе лише великими суднами, які простоюють зараз у Босфорі, тобто складно, довго, дорого та ризиково.

Нагадаємо, звіт USDA, опублікований 12 січня, покращив прогнози виробництва пшениці у світі загалом і в Україні зокрема. Нові дані щодо площ посіву в нашій країні та ЄС загалом дозволяють припустити, що зростання перекриє навіть падіння виробництва в Індії.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus