1 березня 2023, 18:00, Україна

Фермер з Чернігівщини запустив виробництво комбікормів та паливних пелет

Голова фермерського господарства «Золотий пармен» Євген Мисник за допомогою мікрогранту, отриманому в рамках програми «Власна справа» урядового проєкту «єРобота», реалізує ще один перспективний напрям діяльності. Про це повідомила Новгород-Сіверська РДА.

Його нова бізнес-ідея — виробництво комбікормів та паливних пелет.

Як зазначається, фермерське господарство займається садівництвом, овочівництвом, вирощуванням зернових культур та свинарством. Фермер має власний цех із виробництва натуральних соків прямого віджиму та цех із переробки зернових і пакування круп. До повномасштабного вторгнення органічне зерно аграрій експортував за кордон. Нині всю продукцію реалізує в Україні.

«Зайнятися виготовленням комбікормів та паливних пелет — було розумно й вигідно. Сировина — своя, попит — є! Комбікорм виготовлятимемо із зернової продукції (пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи), пелети — з відходів деревини, соломи, лушпиння соняшника, сухих стебел кукурудзи. Щодо переваг гранульованого корму, то вони очевидні. Він — збалансований, добре засвоюється, містить потрібні корисні та поживні речовини, коштує недорого. Щодо паливних пелет, то це — найвигідніший вид палива. Вони екологічно чисті, прийнятні за ціною, ефективно виробляють тепло, мають мінімальну кількість відходів, а золу з них можна використовувати в якості компосту», — пояснив Євген Мисник.

Водночас, щоб запустити процес виробництва, потрібне відповідне обладнання. Саме на придбання потужного високотехнологічного гранулятора пелет і кормів, змішувача та дробилки фермер витратив грантові кошти. Планує створити нові робочі місця для двох працівників.

Товар реалізовуватиме на виробництві, у власному магазині та інших мережах, через логістичні компанії. 

Читайте також: Андрій Тополя: Навички фермера допомогли на війні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.