13 березня 2023, 14:00, Україна

Чи можуть пожнивні рештки бути альтернативою мінеральним добривам — поради фахівця

Джерелом живлення рослин можуть бути не лише мінеральні добрива, а й органічні рештки попередніх культур, які вирощувались на полі. Про це розповів фахівець з ґрунтозберігаючих технологій в ДП «ДГ «Великі Клини», спікер  курсу «Живлення» на освітній платформі КультиварійАндрій Щедрінов в матеріалі «Кукурудза росте навіть у пустелі — досвід Андрія Щедрінова» на Kurkul.com.

За словами експерта, особливо це стосується бобових та хрестоцвітних. Наземна маса й корені цих рослин можуть накопичувати чи перетворювати в доступну форму мікро- та макроелементи для наступних культур.

«Потрібні нам елементи можуть бути в землі, але в недоступній формі. Наприклад, гречка робить доступною форму фосфору і після її вирощування цю групу добрив не вносять», — пояснив фахівець з родючості ґрунтів.

Читайте також: Людвікас Бабаляускас: Ґрунт можна порівняти з людиною, яка живе у стресі

Відтак, якщо ви обираєте правильну культуру-попередник з вмінням перетворювати мікроелементи, то для наступних рослин ці елементи стануть складовою живлення.

Ще одним правильним кроком на шляху до здорового ґрунту, за словами фахівця, є сидеральні культури. Їх вирощують між основними культурами. Серед найпоширеніших сидератів — польові трави чи гірчиця. 

Навіть без No-till чи ресурсоощадних технологій обробітку ґрунту, сидеральні культури зможуть накопичити у ґрунті біомасу і нагодувати біоту. 

Єдине, на чому наголосив Андрій Щедрінов, якщо ви приорали сидеральні культури, то потрібно буде компенсувати азот який забереться з ґрунту в цей момент. 

«Буде доцільним внести 50-70 кг азоту, який забере на себе саме ця велика біомаса. Чим більше ви наростите біомаси, тим краще для вашого ґрунту та біоти», — пояснив він. 

Додавши в сівозміну сидерати можна уникнути ущільнення ґрунту та зменшувати його обробіток. Наприклад, такі культури зі стрижневим коренем, як ріпак чи гірчиця, настільки розпушують ґрунт, що іноді такого результату не досягнеш при неглибокому розпушуванні чи оранці. 

«Коренева система таких культур проникає набагато глибше і залишає після себе ходи, які дозволяють накопичувати вологу. З практики очевидно, що пшениця, яка сіється після ріпаку, показує кращий результат, ніж після соняшнику.Тому рекомендується чергувати технічні й злакові культури», — додав ґрунтознавець.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.