Людвікас Бабаляускас, директор з продажів компанії NANDO

Людвікас Бабаляускас: Ґрунт можна порівняти з людиною, яка живе у стресі

2 березня 2023 451 0

Ціни на добрива знижуються, хоча й досі високі. Проте існує шлях зменшення використання мінеральних добрив, підвищення їхньої ефективності та зниження екологічного тиску на довкілля. Це — використання біопрепаратів. Саме біоагротехнології можна впевнено вважати складовою майбутнього сільського господарства.

На конференції Re:farm! ми мали змогу поговорити з директором з продажів компанії NANDO Людвікасом Бабаляускасом. Агроном за освітою, він зауважив наскільки важливо Україні в умовах війни та нестачі ресурсів піклуватись про ґрунт, щоб забезпечити гідний рівень врожайності. Деталі нашої розмови читайте на Kurkul.com.

_______________________________________________________________________________________________

Погляд з Литви на український агросектор

«Нам дуже подобається працювати в Україні», — з такої фрази почалась наша розмова з Людвікасом Бабаляускасом. Аргументував він її тим, що земля — це золото для українців, а філософія компанії NANDO спрямована саме на покращення ґрунту.

«Наша філософія — зелений курс. Вона полягає в тому, щоб поділитися з вами нашою агротехнологією догляду за землею,  як потрібно дбати про її майбутнє», — пояснив представник компанії.

Литовець наголосив, що навіть сьогодні, коли йде війна, 30% ВВП країни надходить з агробізнесу. Тому зберегти потенціал землі в умовах війни дуже важливо.

«Населення світу збільшується і агробізнес стає найважливішою галуззю. Кілька місяців тому я був у відрядженні в Африці. І побачив, що там реально цікавляться, коли в Україні закінчиться війна. Ну що я можу відповісти? Хто почав війну, той і повинен припинити її. Звісно, африканці побачили, що без українського зерна можливий голод, тому цікавляться цим», — поділився він.

Попри те, що сталось, Україні потрібно думати, як зберегти землю. Бо наразі фермери розраховують на максимальні врожаї, але не усвідомлюють, що через 10 років показники почнуть падати без привʼязки до кількості внесених добрив.

Читайте також: Винайдено метод «лікування» с/г культур в умовах дефіциту вологи

«Сьогодні, 16 лютого, День відновлення незалежності Литви. Наші фермери вдячні українцям за те, що вони захистили всю Європу. І поки ви воюєте з росією, литовці можуть продовжувати працювати», — додав Людвікас Бабаляускас.

Які проблеми в України з ґрунтами 

На його думку, зараз на стан ґрунту в Україні впливають 2 аспекти. Перший — це інтенсивні енергонасичені технології, які потрібно змінювати.

«Як у вас, так і у Литві з радянських часів було заведено використовувати багато азотних добрив, оскільки вони були найдешевшими. Ще в 1991 р. Україна, як і Литва, здобула незалежність, а технологія в цьому аспекті не змінилась», — зазначив агроном.

Другий аспект — це війна. Зараз 20% земель страждають від військової техніки, пожеж, хімікатів. Зі слів фахівця, після війни знадобиться багато часу, щоб відновити ґрунт. Одним із таких рішень може бути використання біологічних препаратів.

«Компанія NANDO представлена в Україні 3 роки, хоча на ринку вже 17 років. Спочатку ми працювали з ад'ювантами (речовинами, які оптимізують дію ЗЗР). Проте наша філософія розвернулась в напрямку зеленого курсу. Ми почали звертати увагу на бактерії та гриби, які дозволяють зменшити використання добрив та зробити ґрунт якіснішим. Бо, повторюю, ґрунт — це наш банк», — підкреслив литовець.

Біопрепарати як заміна добрив 

Зі слів Людвікаса Бабаляускаса, на використання біопрепаратів впливає й ціна добрив. Так, у кращі часи селітра коштувала $220/т, а тепер — $800-1000/т. Компанії не можуть дозволити собі купувати ту кількість добрив, що використовували раніше. При цьому не хочуть втрачати врожайність. І тут на допомогу приходять біологічні препарати.

«Якщо ми говоримо про азот, то на кожен гектар припадає 1,5 т атмосферного азоту. За допомогою бактерій рослина сама може засвоїти 80-130 кг чистого азоту з природи», — розповів Людвікас Бабаляускас.

Аналогічно бактерії «відкривають доступ» і для фосфору. За підрахунками, через 20 років у світі може вичерпатись цей ресурс. Проте потрібний елемент є в ґрунті. 

Читайте також: Перемоги й досягнення аграріїв за перший рік тотальної війни

«Кожен фермер робить аналіз ґрунту. Зазвичай земля містить багато фосфору, але у недоступній формі. Бактерії відкривають його для рослин, які можуть взяти 36-40 кг чистого елемента. Так само з калієм і кремнієм», —  пояснив представник компанії.

Крім того, біопрепарати можуть знезаражувати ґрунт і мають стимулюючу дію. Наприклад, препарат Біо Експерт містить ще 2 штами грибів, які борються з патогенами, що стримують ріст і розвиток кореневої системи.

Людвікас Бабаляускас, директор з продажів компанії NANDO

«Патогени — це хвороба, з якою ми боремось тільки за допомогою хімічних фунгіцидів. Всі бачать тенденцію, коли за 10 років норма їх використання зросла. Це те ж саме, що й з антибіотиками: якщо людина приймає їх довго, то вони не діють. Тому краще боротися з ними екологічно», —  розповів фахівець.

Щодо екологічності біологічних препаратів немає сумніву. Наприклад, продукція Nando пройшла сертифікацію ECOCERT, яка дає дозвіл на використання в органічних виробництвах. Також наявні сертифікати українські внутрішні та Бельгійського мікробіологічного банку.

Як зазначив експерт, компанія намагається популяризувати нові, екологічні технології вирощування рослин, при цьому викорінює радянську формулу «більше азоту — більші врожаї». Філософія компанії спрямована на те, щоб вже зараз думати про відновлення та збагачення ґрунту.

 Як зберегти якість ґрунту для наступних поколінь

«Зараз фермери по-максимуму вносять добрива та хімікати, щоб зібрати високі врожаї. Це можна порівняти з людиною, яка працює в стресі, живе, їсть «хімію» і через 5 років має проблеми зі здоровʼям. Тому наша ідея в тому, щоб мати хорошу врожайність, але при цьому використовувати технологічні продукти для поліпшення стану землі», — пояснив Людвікас Бабаляускас.

Близько 3 років тому в Nando почали переговори з українським дистриб’ютором — компанією Агро Експерт. Зі слів Л. Бабаляускаса, компанія першим з біопрепаратів завезла в Україну ферментний комплекс BioSplito. Цей продукт спрямований на розкладання рослинних решток, покращення якості ґрунту та збагачує його поживними речовинами. Працює він таким чином, що завдяки ферментам відбувається розкладання пожнивних решток, при цьому збільшується вміст гумусу та знижують ризик поширення патогенів.

«Другий продукт — це Bio Expert. В чому його філософія? Ми побачили, що коли вносити під рослини азот, то з кожним роком норма зростає. Відтак якісний склад ґрунту падає. З такими темпами для наших дітей, онуків може нічого не залишитись», — зазначив представник компанії.

Біо Експерт складається з бактеріальної та грибної компоненти, що фіксують азот, перетворюють з недоступних форм у доступні фосфор, калій, кремній та допомагають у боротьбі з патогенами. Тобто за допомогою бактерій рослина може взяти ці макроелементи з природи.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus