6 квітня 2023, 10:00, Україна

Аграрії готові відкладати закупівлю насіння до останнього

В Насіннєвій асоціації України розповіли, що серед українських компаній помітна тенденція до відновлення виробництва насіння кукурудзи та соняшнику, яке орієнтоване на експорт. Виробництво зменшилося тільки там, де фізично не можна працювати: в районах бойових дій чи на замінованих територіях. 

Про це йдеться в матеріалі «Що з дефіцитом насіння: чи вистачає кукурудзи та соняшнику» на Kurkul.com.

«Загалом ринок насінням забезпечений. Єдине, припускаю, що може бути нестача насіння топових гібридів. Наприклад, експрес-гібриди соняшнику практично відсутні», — зазначила виконавча директорка Асоціації Сюзанна Григоренко.

З її слів, зараз фермери обирають посівний матеріал не за країною походження, а за його властивостями та пристосованістю. Головний же орієнтир — ціна.

«Аграрії готові відкладати закупівлі до останнього, очікуючи кращих пропозицій за ціною-якістю. Така тенденція існує і буде тривати мінімум до кінця квітня. А багато рішень взагалі прийматимуться в останній момент. Також сільгоспвиробники шукають де залучити кошти й чекають на кредити. Тому спостерігається «в’ялість» на ринку насіння. Виключення — холдингові структури, де плани й бюджети формуються завчасно», — зазначила фахівчиня.

За словами Сюзанни Григоренко, ціна на посівний матеріал за останній сезон значно зросла. Як зазначила представниця Асоціації, українські компанії максимально намагалися зробити так, щоб цінник підвищився не більше ніж на 15-20%. Європейські компанії, що працюють в Україні, також намагаються мінімізувати зростання. Але все ж ціна їхнього насіння подекуди зросла на третину.

Читайте також: Підживлення сорго, квасолі та нуту: які добрива потрібні нішевим культурам

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.